Šta učiniti ako se dete budi prerano, savetuje pedijatar

Ukoliko se dete budi baš rano, maltene zorom, jasno vam je koliko to može biti naporno za roditelja, ali i za mališana. Mama i tata bi još koji sat u krevetu, a ono je spremno za igru, doručak i ostale aktivnosti. Ukoliko se budi s vremena na vreme jako rano, onda je to u redu, ali ako postaje navika i stalno je budno u 5 sati, to je problem, kažu lekari. Šta raditi u tim slučajevima?

Ako se vaše dete stalno budi rano, na primer u 5 sati ujutro, to je sigurno veliki napor, kako za roditelje, tako i za samog mališana. Tada se obično do večeri, svi osećaju mrzovoljno i nervozno.

"Mnoge naše navike spavanja razvijaju se u veoma ranom dobu. Dakle, važno je da dete ima dobre navike spavanja za opšte zdravlje i blagostanje", kaže pedijatar Marija Tang.

U mnogim slučajevima, deca samo rano ustaju. Ali ako je pre 6 ujutru i oni već lupaju na vrata spavaće sobe, ovo može biti problem. Povremeno rano ustajanje je naravno, u redu. Ali ako se to dešava stalno, uticaće na njihov san. Doktorka objašnjava neke moguće uzroke ranog jutarnjeg buđenja i predlaže nekoliko rešenja.

Neki od razloga zašto se vaše dete budi prerano mogu uključivati:

Koliko bi dete trebalo da spava

Količina sna koja je potrebna detetu zavisi od njegovog uzrasta. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, novorođenčadi (od 0 do 3 meseca) treba da spavaju oko 14 do 17 sati, dok bebama od 4 do 11 meseci je potrebno 12 do 15 sati.

Zatim se satnica lagano spušta. Mališanu od 1 do 2 godine će biti potrebno oko 11 do 14 sati, dok će deci od 3 do 4 godine trebati 10 do 13 sati, piše Klivlend Kilinik.

Rutina je veoma bitna

Kada se probudi, ne možete mnogo toga da uradite osim da dan započnete rano. Ali da biste dugoročno rešili ovaj problem, moraćete da "radite unazad", savetuje doktorka. Drugim rečima, sve što radite pre spavanja će uticati na to kako i kada se dete probudi sledećeg jutra.

"Bitna stvar koje roditelji mogu da urade jeste da budu dosledni u redovnom odlasku na spavanje i rutini spavanja. Ne bi trebalo da čekate da dete pokaže znake pospanosti, kao što je zevanje ili trljanje očiju, pre nego što ga stavite u krevet. U tom trenutku, oni su verovatno preumorni i to je počelo da utiče na njih. Umesto toga, redovno stavljajte dete u krevet u određeno vreme svake noći", savetuje dr Tang.

Takođe, može biti problem to što da dete ide u krevet prerano. Ako idu u krevet pre 19:30. i budi se prerano, onda je to možda krivac. Počnite tako što ćete pomeriti vreme za spavanje za 10 minuta svake noći dok ne dođete do odgovarajućeg vremena.

Obratite pažnju na to šta dete radi pre spavanja

Prvo, njihova spavaća soba treba da bude pripremljena za spavanje. "Uverite se da je spavaća soba deteta 'povezana' sa spavanjem, a ne da je mesto za igru", preporučuje dr Tang. Ona takođe predlaže stvaranje noćne rutine sa stvarima koje podstiču mališana za spavanje, a istovremeno ga smiruju. To mogu biti radnje ili aktivnosti kao što su priča, uspavanka.

"Vaše dete će početi da povezuje ove stvari sa vremenom za spavanje", objašnjava dr Tang.

Ograničite dnevno spavanje

Da li spavaju kasno u toku dana? Problem takođe može biti dnevna dremka. Možete početi sa dve dremke dnevno kada su baš mali, ali kada navrše 2 godine, pređite na samo jednu. Većina dece prestaje da spava preko dana u dobi od 3 do 5 godina.

Takođe, ako se opusti vikendom, to ne bi trebalo da prelazi više od sat vremena, nego što se inače budi.

Svako dete je jedinstveno i navike spavanja se mogu razlikovati. Ali ako ne primetite nikakvu razliku nakon što ste pokušali da promenite vreme spavanja i buđenja, možda je vreme da posetite svog pedijatra.

"Obratićemo pažnju na hrkanje, promene u disanju. Neka deca moraju da posete lekara kako bi se proverili uho, nos i grlo", objašnjava dr Tang i naglašava da se "navike prilikom spavanja neće se promeniti preko noći i mogu potrajati kako bi se izgradile: "Dosledne noćne i jutarnje rutine su najvažniji koraci koje možete preduzeti da biste kod svog deteta razvili dobre navike spavanja".