Magazin

Neuronaučnici se klone ovih navika jer štete mozgu

Mozak, najznačajniji deo nervnog sistema je zapravo jedna velika misterija - prosečna masa odraslog čoveka iznosi 1.350 grama, a tajne koje nosi sa sobom i koje su predmet velikih izučavanja su bezgranične. Ipak, postoje utvrđene preporuke i smernice koje idu u korist zdravlja mozga, a evo koje predlažu naučnici.
Neuronaučnici se klone ovih navika jer štete mozgu© Sam Lion/unsplash

Hranimo se zdravije kako bi organizam obezbedili korisnim materijama, vežbamo kako bi telo održali u što boljoj formi. Ali šta je sa mozgom, kako njemu posvećujemo pažnju?

Telefon odmah nakon buđenja je loša ideja 

"Sve utiče na naš mozak bilo da je u pitanju hrana koju jedemo ili stvari koje čitamo ili gledamo", naglašava neuronaučnica Emili Mekdonald i savetuje da se kanimo mobilnog telefona čim otvorimo oči: "Sadržaj koji konzumirate tokom ovog vremena imaće veći uticaj na vaš način razmišljanja i poremetiti dopamin do kraja dana", kaže, a piše Miror.

Sa ovim je saglasna i stručnjak za spavanje Rouzi Dejvidson objašnjavajući da je naš mozak "opušteniji i podložniji" kada se probudimo.

"Konzumiranje sadržaja sa telefona odmah po buđenju može snažno uticati na raspoloženje i način razmišljanja tokom dana. Kada se probudite, odvojite nekoliko trenutaka da udahnete pre nego što posegnete za uređejem".

Određene misli pogoršavaju mentalno zdravlje

Naučnica je takođe rekla da bi negativan samogovor mogao imati velik uticaj na mozak, nego što mislimo. Iako ovo može zvučati očigledno, ona je naglasila da misli koje se ponavljaju utiču na iskrivljena mišljenja o sebi ili čak pogoršaju stanja poput depresije.

Hrana koju jedemo može izazvati velike probleme

Ukoliko se naši obroci zasnivaju na jelima koja su visoko obrađena, i pri tome ne unosimo namirnice bogate vitaminima i mineralima, onda bi ovo bili signali za uzbunu, naglašava Emili.

"Prema mom iskustvu, hrana bogata rafinisanim šećerima i trans mastima je posebno štetna za zdravlje mozga kada se konzumira ujutru. To uključuje slatke žitarice, peciva i obrađene pločice za doručak. Kada započnete dan sa takvom hranom, to dovodi do brzog skoka nivoa šećera u krvi, praćenog potom naglim padom. Ova fluktuacija otežava koncentraciju i jasno razmišljanje. Uvek preporučujem da započnete dan hranom bogatom zdravim mastima, proteinima i složenim ugljenim hidratima. U toku dana unosite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, laneno seme i orasi, jer je poznato da utiču na zdravlje mozga. Pored toga, voće i povrće bogato antioksidansima, poput borovnice, spanać i brokoli mogu pomoći", slaže se i nutricionista Helen Bel.

image