Melatonin: Suplement za poboljšanje sna koji mnogi koriste pogrešno

Nekvalitetan, isprekidan san muči veliki procenat stanovništva. Neki se sa tim problemom bore tako što ne koriste gedžete pred spavanje, neki tako što se pred spavanje relaksiraju uz meditaciju i čaj, a neki - konzumacijom melatonina. Da li je ovaj suplement zaista delotvoran? Da, ali samo u pojedinim slučajevima.

Hormon melatonin naš organizam luči samostalno kada padne mrak, ali ga mnogi uzimaju i kroz suplementaciju, ne bi li "izlečili" nesanicu. Međutim, ovakva primena melatonina je pogrešna, upozoravaju stručnjaci.

Melatonin neće rešiti probleme sa nesanicom, ali može poboljšati kvalitet sna

"Melatonin skoro nikada dobar izbor kada je tretiranje insomnije u pitanju. U kliničkim studijama njegovo dejstvo nije ništa bolje od dejstva placebo preparata", navodi ekspert Majkl Grendner, prenosi Njujork Post.

"Melatonin je suplement koji pomaže u regulaciji sna, a nikako kako bi se on veštački stimulisao", objasnio je Grendner.

Štaviše, ovaj hormon može dodatno pogoršati nesanicu ukoliko se uzima na svoju ruku i bez preporuke stručnjaka. "Mogu se kladiti da je ovaj suplement najčešće korišćen u pogrešne svrhe", dodao je stručnjak.

Potreban je oprez prilikom doziranja melatonina

Tablete i kapsule melatonina, koje se mogu pronaći u apotekama i drogerijama, obično sadrže između 0,2 i 20 miligrama aktivne supstance, ali stručnjaci za spavanje upozoravaju da više od 5 miligrama može biti previše.

"Osim toga, ovaj dodatak ishrani je bezbedan samo u malim dozama i kratkoročno", upozorila je doktor Dina Adimulam u intervjuu za portal It Dis.

Među najčešćim nuspojavama jesu akutne glavobolje, vrtoglavice, mučnina i osećaj smušenosti, koji, srećom, nestaju čim se prekine upotreba ovog supmlementa. Međutim, čak i blaga neželjena dejstva mogu poremetiti organizam.

Kada se melatonin ne sme koristiti

Melatonin se može koristiti samo uz konsultaciju sa lekarom, premda njegova upotreba nije preporučljiva onima koji već koriste neki oblik terapije, a naročito lekove koji razređuju krv ili imaju antidepresivno dejstvo.

"Melatonin može smanjiti nivo energije i samim tim zavarati organizam i pojačati depresivno stanje", napominje Adimulam.

Takođe, ne treba ga koristiti zajedno sa kafom, jer se tada njegovo dejstvo anulira, budući da je uloga kofeina da nervni sistem razbudi, a uloga melatonina, naprotiv - da ga što je moguće više umiri.