Najpoznatiji duhovi Moskve: Gde "žive" Grozni, Jesenjin, Godunov i mnoge druge istorijske ličnosti

Stanovnici ruske prestonice i danas prepričavaju događaj iz 1807. godine, kada je na Crvenom trgu viđen duh zaštitnika Rusije, Dmitrija Požarskog. Međutim, Moskva se može pohvaliti i drugim poznatim duhovima prošlih vremena, koji nikako da se odvaže i odu na "onaj svet".

Sankt Peterburg je poznat po duhovima koji u njemu "žive": u Ermitažu se, prema legendi, mogu sresti Nikolaj II, Katarina Velika i drugi članovi dinastije Romanov, u Mihajlovskom zamku - duh pokojnog cara Pavla I, a nedaleko od hrama Spas na Krvi strah u kosti uteruje duh Sofije Perovske. Međutim, Severnoj prestonici po broju duhova (i to kakvih!) Moskva apsolutno može da parira. 

Duh Ivana Groznog i danas luta Kremljem

Prestonicom kolaju priče da se na teritoriji Kremlja u kasnim večernim satima može sresti duh Ivana Groznog. Može li ga videti svako? Apsolutno ne! Groznog, koji je za života jako voleo Moskvu, mogu videti samo oni koji zaista vole ovaj grad i Rusiju i oni koji jako dobro poznaju njenu istoriju.

Vorovbjove gore su mesto "stanovanja" čak dva duha

Najviša tačka ruske prestonice, Vorobjove gore, važe za epicentar moskovske inteligencije, budući da se upravo na ovom brdu nalazi i Moskovski državni univerzitet. Prema legendi, upravo tu, nedaleko od zgrade univerziteta "žive" duhovi dvojice velikih pisaca - Nikolaja Ogareva i Aleksandra Gercena.

A dvoje ih je i u Mjasnickoj ulici broj 17 

Na adresi Mjasnickaja ulica 17 takođe "stanuju" dva duha - trgovci Kusovnikovi. Ovaj bračni par tragično je stradao u velikom požaru pre mnogo decenija, a zbog dragocenosti koje su izgorele u vatrenoj buktinji oni, navodno, nikako ne mogu da se oproste od svoje porodične kuće.

Knez Dmitrij Požarski i dalje posećuje Crveni trg

Na Crvenom trgu, nedaleko od hrama Vasilija Blaženog, vrlo retko se, prema legendi, može sresti duh kneza Dmitrija Požarskog, koji je svojevremeno upozoravao o početku Otadžbinskog rata. Poslednji put kada ga je neko video bila je davna 1807. godina, ali priče o tom događaju i dalje kruže prestonicom.

Hodnicima Kremlja čuju se koraci Borisa Godunova

U Velikom dvorcu Kremlja se, s vremena na vreme, noću mogu čuti koraci Borisa Godunova - cara koga je izabrao narod, a čija je vladavina, sticajem okolnosti, trajala jako kratko. Smatra se da Godunov gubitak vlasti i dalje nije preboleo, te da zato, više od 4 veka nakon smrti, i dalje obilazi Kremlj.

Podzemnim prolazom kod hotela "Moskva" lutala je carica Sofija

Moskvom su kružile priče da se u podzemnom prolazu nedaleko od hotela "Moskva" može sresti duh carice Sofije, koja je za života tragično razdvojena od čoveka njenog života. Navodno, ona je decenijama tražila svoju ljubav, sve dok se na tom mestu nisu izgradile nove zgrade. Posle je misteriozno nestala - niko ne zna gde.

A na Vaganjkovskom groblju mogu se sresti Sergej Jesenjin i njegov anđeo-čuvar

Ruski pisac Sergej Jesenjin sahranjen je na Vaganjkovskom groblju 31. decembra 1925. godine, a mnogi koji su prolazili pored njegovog groba tvrde da je njegov duh i dalje živ. Društvo mu pravi još jedan duh, Galine Benislavske, koja je bila Jesenjinov anđeo-čuvar, i koja se na Jesenjinovom grobu ubila godinu dana nakon njegove smrti.