Magazin

Kamen vredan milion evra žena koristila kao držač za vrata

Ispostavilo se da je komad "kamena" koji se decenijama koristio kao podupirač za otvorena vrata u jednoj kući u Rumuniji zapravo vredno blago, staro između 38 i 70 miliona godina.
Kamen vredan milion evra žena koristila kao držač za vrata© ChatGPT

Kamen težak 3,5 kilograma pronašla je starija žena u koritu potoka u Kolci, donela ga kući i koristila kao predmet za domaćinstvo, ne sluteći koliko je kamen dragocen. Ono što je bio običan "držač za vrata" je zapravo jedan od najvećih netaknutih komada ćilibara na svetu, za koji je procenjeno da vredi oko milion evra.

Interesantno je da ni pljačkaši koji su svojevremeno obili kuću nisu pomislili da ovaj kamen može biti vredan, te su ga ostavili. Nakon što je žena preminula, rođak koji je nasledio njeno imanje posumnjao je da bi kamen mogao biti nešto mnogo važnije nego što isprva deluje.

Kada je saznao da je u pitanju vredan ćilibar, prodao ga je rumunskoj državi, koja je dala da ga procene stručnjaci u Istorijskom muzeju u Krakovu u Poljskoj, prenosi "Sajens alert".

Prema ovim stručnjacima, ćilibar je verovatno star između 38 i 70 miliona godina. "Njegovo otkriće predstavlja veliki značaj i na naučnom i na muzejskom nivou", rekao je za medije Danijel Kostače, direktor Pokrajinskog muzeja Buzau.

Kamen je klasifikovan kao nacionalno blago Rumunije, a novi "dom" mu je u Pokrajinskom muzeju Buzau, okrug gde je prvobitno pronađen - ali ovog puta se sigurno ne koristi da bi pridržavao vrata.

Ćilibar je smola drveta iz prošlosti, stara milionima godina. Vremenom, visoko viskozna supstanca se fosilizira u čvrst materijal žućkaste nijanse. U Rumuniji, komadi ćilibara se mogu naći oko sela Kolti u peščaru sa obala reke Buzau, gde se kopao oko 1920. godine. Ovaj ćilibar je poznat i posebno cenjen zbog širokog spektra dubokih, crvenkastih nijansi.

image