Sporo trčanje - prijatno, ne previše izazovno, a delotvorno

Ako redovno trčite, verovatno se pripremate za trku ili pokušavate da povećate brzinu. Iako postoje brojni metodi i strategije kada je trčanje u pitanju, da li ste razmišljali da trčite sporije? Smanjenje tempa omogućava da pretrčite više kilometara i pripremite telo za stres koji je očigledan pri ovoj aktivnosti.

Slično kao i kod džogiranja, ideja sporog trčanja podrazumeva da možete da pretrčati više kilometara i na različite načine trenirate svoje telo, kao što su izgradnja izdržljivosti, jačanje mišića, srca i pluća. Ukratko, u slučaju sporog trčanja omogućavate svom telu da se adaptira na stres, a sprečavate povrede, što će vam kasnije pomoći da brže trčite.

"Postoji mnogo dokaza koji pokazuju neverovatne aerobne promene koje možemo postići sporim trčanjem. Najbolji način da posmatrate sporo trčanje jeste da ga zamislite kao subjektivni osećaj džoginga - to je tempo u kome lako možete da razgovarate, bez da se gušite između reči. Ako biste hteli da pevate uz pesmu koju slušate tokom trčanja, mogli biste", kaže kardiolog dr Tamana Sing.

Još je poznato je kao trčanje niskog intenziteta, a kada završite sa treningom, možda ćete se osećati kao da možete nastaviti, umesto da ste umorni i bez daha kao posle uobičajenog trčanja. Sporo trčanje treba da bude prijatno i ne previše izazovno, piše Klivlend Klink.

Ideja nije da potpuno prestanete da se naprežete, već da budete strateški u svom treningu. Trebalo bi da imate dobar miks intenziteta - većina trčanja treba da bude sporo, dok neka trčanja treba da budu brza.

Okvirno pravilo je da oko 80 odsto vašeg trčanja bude sporo, a 20 odsto brže: "Zavisi od toga za šta se pripremate, vašeg trkačkog iskustva i prethodnih povreda", precizira dr Sing.

Koje su benefiti trčanja sporijeg intenziteta

Prednosti sporog trčanja su ti što gradi izdržljivost, adaptira zglobove, ligamente, tetive i kosti, usavršava formu, jača mišiće, jača srce i pluća.

Ukoliko trenutno možete da pretrčite par kilomatera za devet minuta, postavlja se pitanje da možete taj tempo održati na duže staze?

Stručnjaci objašnjavaju da inkorporiranjem sporog trčanja u rutinu, možete poboljšati izdržljivost i otpornost na zamor, zahvaljujući poboljšanju funkcije mitohondrija. Mitohondrije proizvode 90 odsto energije vašeg tela i procesuiraju kiseonik i hranu u energiju.

"Možemo povećati gustinu mitohondrija trčanjem polako, aerobno", potvrđuje dr Sing.