Skratite trajanje prehlade kod dece uz pomoć jednostavnog trika, savetuju naučnici

Prehlade posebno teško padaju roditeljima male dece, ali su naučnici otkrili da jedan rastvor može skratiti trajanje ovog stanja za najmanje dva dana. U pomoć roditeljima "priskače" rastvor koji se lako može napraviti kod kuće ili kupiti u bilo kojoj apoteci, a ne sadrži nikakve antibiotike ili druge medikamente.

Deca vrtićkog i školskog uzrasta prosečno se, na godišnjem nivou, razbole između 10 i 12 puta, pokazuju istraživanja naučnika. Za stanje prehlade i druge volesti respiratornog sistema postoje brojne medikamentozne terapije, koje uključuju i lekove na bazi paracetamola i ibuprofena, ali ma koliko oni delotvorni bili u smanjivanju intenziteta simptoma, oni nikako ne utiču na to da se trajanje bolesti skrati. 

Naučnici eksperimentisali sa rastvorom koji se može napraviti i u kućnim uslovima

Nedavno istraživanje naučnika iz Edinburga, u kome se kao terapija koristila slana voda, odnosno fiziološki rastvor, moglo bi napraviti revoluciju u lečenju prehlade kod dece. U eksperimentalnoj studiji učestvovalo je 301 dete sa prehladom, a mališani su bili podeljeni u dve grupe: jednoj su roditelji ukapavali po tri kapi rastvora u nozdrve najmanje četiri puta dnevno, dok je druga grupa lečena uobičajenim metodama.

Rezultati su zapanjujući: Rastvor deluje i skraćuje trajanje prehlade

Nakon nekoliko dana eksperimentalne studije naučnici su se zapanjili rezultatima: kod dece kojima su roditelji ukapavali u nos fiziološki rastvor prehlada je prošla za prosečno šest dana, dok je kod mališana iz druge grupe, koji su lečeni drugim lekovima, ona traja najmanje dva dana duže, odnosno prosečno osam dana, prenosi Njujork Post. "Osim toga, deci koja su koristila ovaj rastvor bilo je potrebno manje lekova tokom bolesti", zaključio je doktor Stiv Kaningem.

Lečenje fiziološkim rastvorom nije novina u svetu

Glavni istraživač i virusolog Sandip Ramalingam primećuje i da ova metoda lečenja prehlade nije novina u svetu medicine, te da je jedna od uobičajenih praksi kod stanovništa Južne Azije. Ovo istraživanje poslužilo je kao dokaz da se fiziološki rastvor može primenjivati i globalno, te da je ovo delotvorno i sigurno rešenje kojim se simptomi prehlade kod dece mogu ublažiti, a vreme trajanja bolesti značajno redukovati.