Magazin

Petak 13: Zašto se ovaj dan smatra baksuznim

"Nešto će se loše dogoditi" posebno važi za petak 13. i mnogo je sujeverja rasprostranjenog na ovaj dan - toliko da postoje slučajevi da ljudi neće da izađu na ulicu ili odu na posao. Poput situacija kada crna mačka pređe put i razbijanja ogledala, ideja o danu koji može doneti nesreću je duboko usađena - čak iako mnogi ne mogu da objasne zašto.
Petak 13: Zašto se ovaj dan smatra baksuznimGetty © picture alliance / Contributor

Mnogi danas veruju da će im se dogoditi nešto loše, jer to donosi "sudba kleta današnjeg dana". Statistike kažu da kupovina ili prodaja nekretnina opadne tokom petka 13, a neke firme za organizaciju venčanja daju specijalne popuste. Takođe, i berza zataji, te su česta odbijanja da se izvrše nove trgovine na ovaj ozloglašeni dan.

Kao i mnoga sujeverja koja su se razvila tokom vremena i u različitim kulturama, teško je precizno odrediti poreklo i verovanja na petak 13. Ono što znamo, jeste da su i petak i broj 13 u određenim kulturama kroz istoriju smatrani nesrećnim.

U svojoj knjizi Extraordinary Origins of Everyday Things, Čarls Panati prati koncept prokletih unazad do nordijske mitologije, kada je Loki, bog nestašluka, srušio kapiju na banketu u Valhali, čime je broj prisutnih bogova dostigao 13.

Iz Skandinavije, objašnjava Panati, sujeverje se zatim proširilo na jug Evrope, postavši dobro uspostavljeno duž Mediterana početkom hrišćanske ere. Tu je uznemirujuća snaga brojeva zacementirana kroz priču o Tajnoj večeri, kojoj su prisustvovali Isus Hrist i njegovi učenici na Veliki četvrtak. Trinaesti i najozloglašeniji gost koji je stigao, Juda, bio je učenik koji je izdao Isusa, što je dovelo do njegovog raspeća na Veliki petak.

U biblijskoj tradiciji, koncept "nesrećnog petka" seže čak i dalje od raspeća: kaže se da je petak dan kada su Adam i Eva jeli zabranjeno voće; dan kada je Kain ubio svog brata Avelja; dan kada je srušen Solomonov hram; i dan kada je Nojeva barka zaplovila u Veliki potop.

Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. Friday, the Thirteenth odigrao značajnu ulogu u širenju sujeverja. U romanu, beskrupulozni berzanski broker koristi sujeverje kako bi kreirao paniku na Vol Stritu na petak 13.

Premotavamo u osamdesete kada se pojavljuje ubica pod maskom u franšizi filma "Petak 13.", odnosno ovaj datum dobija i svoj film. Zatim je došao roman Dena Brauna iz 2003. "Da Vinčijev kod", koji je pomogao popularizaciji netačne tvrdnje da je sujeverje nastalo hapšenjem stotina pripadnika vitezova templara u petak, 13. oktobra 1307. godine, piše Si-En-En.

Pagani i Tejlor Svift

Uprkos uvreženom verovanju da je petak 13. dan koji donosi nesreću, dublje istraživanje otkriva da su i petak i broj 13 dugo bili simboli sreće, posebno u paganskim vremenima. Takođe, petak je dugo bio srećan dan za venčanja u mnogim evropskim kulturama. Posebno pozitivan pogled dala je pevačica Tejlor Svift, koja smatra broj 13 svojim srećnim brojem i može se reći da je počela da menja percepciju ovog "nesrećnog" datuma.

image