Magazin

Koliko je zaista loše uzimati vitamine na prazan stomak

Koliko je dobro ili loše piti vitamine na prazan stomak zavisi od nekoliko faktora, a jedan od njih je kako ih telo prihvata. Na primer, vitamine A, D, E i K je poželjno uzeti posle jela, jer mogu iritirati stomak, a njihova efikasnost se povećava ako se konzumiraju uz hranu koja sadrži zdrave masti.
Koliko je zaista loše uzimati vitamine na prazan stomak© Jane Korsak-unsplash

Uzimanje suplemenata ujutru je dobra strategija da ostanete dosledni, ali ako to radite na prazan stomak, onda postoji verovatnoća da će se odraziti na stomak. Pre nego što posegnete za vitaminom, važno je znati kako ga vaše telo apsorbuje: "Potrebno je utvrditi da li su vitamini rastvorljivi u vodi ili mastima" kaže Kristal Skot, dijetetičar.

Vitamini rastvorljivi u vodi uključuju vitamin C i B-kompleks vitamine, prema Harvardskoj školi javnog zdravlja. Ovi vitamini se brzo apsorbuju u organizmu i ne skladište se. Sa druge strane, vitamini A, D, E i K smatraju se rastvorljivim u mastima i skladište se u tkivima.

"Ako uzimate vitamine rastvorljive u vodi, poput B vitamina i vitamina C, možete ih uzimati na prazan stomak. Verovatno neće izazvati nikakve gastrointestinalne probleme. Za vitamine rastvorljive u mastima potrebno je da ih uzmete sa hranom, i to zbog reapsorpcije", objašnjava Skot.

Vitamin rastvorljiv u mastima je najefikasniji kada se uzima uz hranu koja sadrži masti. Ovo omogućava da se vitamini skladište u telu, jer inače će hranljive materije proći kroz digestivni sistem bez apsorpcije.

Koliko je zaista loše uzimati vitamine na prazan stomak

Sve se svodi na vrstu vitamina i na to kako ih telo podnosi. Vitamini rastvorljivi u vodi su prihvatljivi na prazan stomak, sve dok ne uzimate previše. Ali ako imate problema sa stomakom onda je preporuka i njih da uzmete bar uz male zalogaje, kao što su par kriški jabuke ili tost. Ako ne uspete da jedete ujutru, promenite vreme i pokušajte da uzimate vitamine uveče, savetuju stručnjaci. 

Rizici uzimanja vitamina na prazan stomak

Uznemireni stomak je uobičajena nuspojava nakon uzimanja vitamina bez hrane. Kako vitamini prolaze kroz creva, stomak se može iritirati ako nema ničega što bi ga "obložilo", kao što je hrana, prema Klivlendskoj klinici. Ovo se sprečava tako što ćete uzeti par zalogaja pre konzumiranja suplemenata. Uznemireni stomak prate i neželjeni efekti kao što su mučnina, povraćanje i dijareja.

"To ne znači da moraju da se jedu obilni obroci, može i nešto malo samo da bi se izbegla iritacija", kaže Skot, a piše Liv strong.

Takođe, nutricionista preporučuje da dobro pogledate koliko suplemenata uzimate i razmislite o tome da ih podelite u toku dana kako biste izbegli neprijatnosti. Naravno, koje suplemente treba da koristite, znaćete posle razgovora sa lekarom.  

image