Magazin

Roditelji često ne koriste opciju "roditeljskog nadzora" na Fejsbuku i Instagramu, upozoravaju iz Mete

S obzirom da roditelji "ne koriste" opcije za roditeljski nadzor na platformama kao što su Instagram i Fejsbuk, postoji mogućnost da će se u nekim zemljama pristup ovim platformama zabraniti deci dok ne dođu do određenog uzrasta.
Roditelji često ne koriste opciju "roditeljskog nadzora" na Fejsbuku i Instagramu, upozoravaju iz Mete© Freepik/Freepik

"Roditelji ne koriste roditeljski nadzor na Fejsbuku i Instagramu", smatra Nik Kleg, šef međunarodnih poslovea u kompaniji "Meta", "a odrasli ne prihvataju 50 alata za bezbednost dece koje je kompanija uvela poslednjih godina."

Postoji "problem ponašanja" oko korišćenja alata, kaže Kleg, nakon što je za javnost priznao da su ih roditelji ignorisali. Regulatorni pritisak koji se vrši na tehnološke kompanije postepeno raste, u nadi da se deca zaštite od štetnog sadržaja, toliko da je australijska vlada je ranije ove nedelje objavila planove da mlađim tinejdžerima zabrani pristup društvenim medijima.

Prema izjavi Klega, roditelji ne koriste funkcije kao što je postavljanje vremenskoh ograničenja i zakazivanje pauza za korišćenje društvenih mreža.

"Čak i kada napravimo ove sisteme za kontrolu, roditelji ih ne koriste", rekao je on. "Dakle, imamo malo problema u ponašanju, a to je: Mi kao inženjerska kompanija možemo da gradimo ove stvari, a onda kažemo: 'Dali smo roditeljima izbor da ograniče vreme koje deca provode na mreži' - roditelji to ne koriste," prenosi "Gardijan".

Dodao je da dokazi sugerišu da su "Metine" aplikacije pružile pozitivno iskustvo za "ogromnu većinu mladih ljudi". 

Pitanje o dečijoj bezbednosti na mrežama je i dalje visoko na dnevnom redu mnogih vlada, uključujući i Australiju, gde je premijer Entoni Albaniz najavio planove da zabrani deci da koriste društvene mreže i druge digitalne platforme, osim ako nisu starija od određenog uzrasta - verovatno između 14 i 16 godina.

Upitan da li će Meta sprovesti takvu zabranu, Kleg je rekao da će je kompanija "naravno" poštovati zakon, ali je upozorio da će to biti teško primeniti i da će zahtevati saradnju prodavnica aplikacija Gugl i Epl.

image