"Razmišlja kao čovek": OpenAI predstavio novi softver, bolji, brži i tačniji od ČetGPT-4o

Kompanija OpenAI lansirala je novi softver sa veštačkom inteligencijom OpenAI o1, koji je, po rečima onih koji su imali prilike da ga isprobaju čak 5 do 6 puta bolji od najpopularnijeg modela ČetGPT-4o.

Novi jezički model OpenAI o1, koji je lansiran u četvrtak, 12. septembra tekuće godine, je, bez dileme, najbolji proizvod koji je ta kompanija do sada lansirala. On će postepeno da se implementira na korisničkim nalozima koji su pretplaćeni na ČetGPT softver, u verzijama o1-preview i  o1-mini.

OpenAI o1 će razmišljati više, kao što bi to radio i čovek

"Trenirali smo ove softvere tako da oni provode više vremena razmišljajući nad problemom ili zadatkom, baš kao što bi to uradio i čovek", navedeno je na sajtu kompanije. "Kroz ovakvo treniranje, oni su naučili da samostalno usavršavaju proces razmišljanja, pronalaze različite strategije za rešavanje upita, pa čak i da prepoznaju i ispravljaju sopstvene greške".

"OpenAI o1 sada razmišlja nekoliko sekundi pre nego što da odgovor na postavljeno pitanje, ali ćemo težiti ka tome da neke naredne verzije razmišljaju satima, danima, pa čak i nedeljama ako treba. Ovo će, naravno, povećati troškove korišćenja softvera", napisao je Noam Braun, naučnik i istraživač u kompaniji OpenAI, na svom nalogu na Iks platformi.

Zbog čega je OpenAI o1 bolji od najbolje verzije ČetGPT modela

ČetGPT-4o, koji je lansiran pre tačno četiri meseca, ponudio je korisnicima mnogo noviteta: on je sposoban da prepoznaje emocije na osnovu korisnikovog glasa, da odgovara različitom intonacijom, pa čak i da se šali i smeje kada je za to prilika. Osim toga, ovaj model dopušta i da ga prekinete u pola rečenice. Neki bi rekli da bolje od ovoga ne može, ali - itekako može!

OpenAI o1 nudi mnogo više: rešava kompleksne upite koji zahtevaju dosta vremena i napora, snalazi se u rešavanju zadataka iz fizike, hemije i drugih naučnih disciplina, a diveloperi su posebno ponosni na njegovo poznavanje matematike: na testu sa Međunarodne Matematičke Olimpijade on je imao 83 procenta tačnih odgovora, što je zaista neverovatan rezultat!