Magazin

Brisanje Gugl naloga počinje 20. septembra: Ako želite da sačuvate svoj, preduzmite ova 3 koraka

"Velika čistka" neaktivnih Gugl naloga najavljena je još početkom godine, a sada je konačno kompanija odlučila i da je sprovede u delo. Koji su uslovi za brisanje naloga i kako možete svoj da zaštitite objasnili su stručnjaci.
Brisanje Gugl naloga počinje 20. septembra: Ako želite da sačuvate svoj, preduzmite ova 3 korakaGetty © Jaque Silva/SOPA Images

Gugl je neprikosnoven kada je razmena mejlova u pitanju, a njegov servis Džimejl koristi više od 1,8 milijardi korisnika širom sveta. Međutim, u moru aktivnih naloga postoje i oni koji se ne koriste, pa je kompanija odlučila da ih se reši i trajno ih deaktivira. Prva najava da će se nalozi brisati poslata je korisnicima još u januaru mesecu ove godine, ali je izvršenje malko okasnilo. Sada je objavljen i zvaničan datum: svi neaktivni nalozi se brišu 20. septembra 2024. godine!

Koje naloge Gugl smatra neaktivnim

Neaktivnim nalozima Gugl smatra sve korisničke naloge koji nisu korišćeni u poslednje dve godine. U skladu sa politikom privatnosti te kompanije, oni mogu biti deaktivirani, a svi podaci koji su na njima uskladišteni - zauvek obrisani. Ova politika odnosi se samo na privatne Gugl naloge, ali ne i na one koji se koriste u poslovne svrhe, obrazovne ustanove ili druge organizacije. Dakle, neki će biti pošteđeni "velike čistke", ali stručnjaci svakako savetuju da se obezbedite.

Šta treba da uradite da biste sačuvali svoj Gugl nalog

Ukoliko koristite samo jedan Gugl nalog, onda vrlo verovatno nema razloga za brigu - sasvim je izvesno da ste u protekle dve godine poslali makar jedan mejl, ili pogledali video na Jutjubu preko povezanog profila, ili makar "surfovali" internetom dok ste ulogovani uz pomoć svojih kredencijala. Međutim, ukoliko imate više Gugl naloga, postoji verovatnoća da je makar jedan od njih duže vreme neaktivan. Šta treba da uradite da biste ga spasili?

  • Pročitajte makar jedan mejl ili, još bolje, pošaljite
  • Pogledajte Jutjub video koristeći nalog koji dugo niste koristili (ili naloge, ukoliko ih imate nekoliko)
  • Koristite Gugl Drajv ili Gugl pretragu

Kako da uvek budete sigurni da je vaš nalog aktivan

Kako prenosi Forbs, ovo je sasvim dovoljno da Gugl prepozna da je korisnički nalog aktivan i, samim tim, ga ne deaktivira. Kako savetuju stručnjaci, makar jedan od ovih koraka trebalo bi da preduzmete svakih godinu dana, a ukoliko niste sigurni kada ste poslednji put to uradili - podestite podsetnik u kalendaru. Tako sigurno nećete propustiti, a znači - vaši podaci, prepiske, fotografije i drugi sadržaj ostaće zauvek sačuvan.

image