Magazin

Kompjuteri predvideli kraj sveta: Vreme na planeti će prestati da postoji 19. januara 2038. godine

Januar 2038. godine biće prelomni trenutak za sve stanovnike Zemlje: 19. dana tog meseca u tačno 3 sata 14 minuta i 17 sekundi vreme će stati. Šta će biti dalje ne znaju ni IT stručnjaci, a teoretičari zavere već sada prognoziraju kraj sveta.
Kompjuteri predvideli kraj sveta: Vreme na planeti će prestati da postoji 19. januara 2038. godine© Canva / Wachiwit

Vreme koje je "upisano" u sve računare sveta je, po svemu sudeći ograničeno i trajaće sve do 19. januara 2038. godine. A nakon toga? Da li sledi kraj sveta? Ili je stvar samo tehničke prirode? Stručnjaci su objasnili šta nas čeka.

Računari vreme mere u sekundama

Kada ugasite računar na kraju radnog dana, u njemu prestane da radi sve. Sve - osim malenog čipa koji radi na bateriju. Zato narednog dana kada ga uključite on prikazuje tačno vreme, kao da nije bio isključen. 

Taj čip meri vreme u sekundama, a svaki računar sveta kao "polaznu tačku" uzima isti datum: 1. januar 1970. godine. Bez obzira na to kada je proizveden, on broji sekunde baš od toga dana, i prebacuje ih u dane, mesece i godine.

Nevidljivi kompjuterski sat koristi 32-bitni sistem, a znači - može da izbroji najviše 2.147.483.647 sekunde. Upravo 19. januara 2038. godine u 3 sata 14 minuta i 17 sekundi će to vreme da istekne.

Šta kažu stručnjaci? Da li će vreme zaista stati 19. januara 2038. godine

Kako će se ponašati svi računari na svetu niko ne zna. Mišljenja IT stručnjaka su vrlo podeljena. Neki smatraju da će svi kompjuteri jednostavno prestati sa radom i prikazati "plavi ekran smrti", kao što se to bilo u julu tekuće godine, kada je Zemlju pogodio kompjuterski kolaps.

Drugi su mišljenja da će se vreme samo vratiti unazad tačno 2.147.483.647 sekunde pre 1. januara 1970. godine (od koga računari mere vreme), odnosno u 13. decembar 1901. godine. Ali, šta to znači za sve nas? Verovatno ništa dramatično.

Ali, IT-jevci će imati pune ruke posla: moraće da se kreiraju novi operativni sistemi (Windows, iOS,...), kao i da se naprave nove hardverske komponente, ali ovoga puta 64-bitne, koje će moći da od tog dana izbroje više sekundi od postojećih. 

NASA zna više, ali to drži u tajnosti

Teoritečari zavera ovaj datum sa nestrpljenjem iščekuju, naročito od kada je NASA objavila članak o tome kako bi Zemlja reagovala kada bi se (potencijalno) sudarila sa krupnim asteroidom. 

U objavljenom istraživanju, spominje se upravo 2038. godina, kao godina u kojoj bi se ovako nešto moglo dogoditi. Istina, NASA je nakon panike koja je zavladala izdala i zvanično saopštenje da je u pitanju samo slučajnost, ali...

Da li je slučajnost? Ili su stvaraoci savremenih kompjutera unapred znali za ovaj događaj? Da li je možda ta 2038. godina uzeta podsvesno, pošto se već zna da će tada kompjutersko vreme "stati"? Preostaje nam da vidimo.

image