Magazin

Topao čaj ne treba piti uz ove namirnice, tvrdi nutricionista

Kada je hladnije vreme, češće posegnemo za šoljom toplog čaja kako bismo ugrejali dušu i telo. Zdravstvene prednosti ovog napitka su velike, ali treba da budemo obazrivi, jer neke namirnice i čaj nisu dobra kombinacija, kažu nutricionisti.
Topao čaj ne treba piti uz ove namirnice, tvrdi nutricionista© Content Pixie/unsplash

Čaj od nane, kamilice, zeleni ili od đumbira su odličan izbor da započnemo jutro, ali i da u toku dana okrepimo organizam ovim toplim napitkom kako bismo povratili energiju u popodnevnim časovima. Ipak, i ovde treba biti opreznan, jer koliko god bezazleno izgledalo da uzmemo čaj za vreme doručka ili ručka, ne bi ga trebalo kombinovati sa crvenim mesom ili lisnatim zelenim povrćem.

Poznato je da supstance u ovim toplim napitcima sprečavaju telo da apsorbuje gvožđe, mineral koji je od vitalnog značaja za transport kiseonika po telu, dajući nam energiju i jak imuni sistem.

"Ako uvek pijete čaj uz obroke, to bi moglo da utiče na pojavu anemije", rekla je nutricionistkinja Debora Grejson, piše Miror, a prenosi Dejli mejl.

Ona je dodala da je rizik od anemije, nedostatka gvožđa, posebno visok kada žena ima menstruaciju.

Koju hranu treba izbegavati

Namirnice koje su veliko "ne" da se jedu uz čaj i kafu uključuju obroke bogate gvožđem kao što su biftek i goveđe pečenje, kao i zeleno povrće, odnosno spanać, brokoli i kelj.

Brojne supstance u čaju i kafi mogu blokirati apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upale, otkrivaju studije. Simptomi anemije mogu biti prilično iscrpljujući, a uključuju ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i ponavljane infekcije.

Oprez sa vrelim čajevima

Ukus čaja varira u zavisnosti od toga gde se listovi beru i kako se uzgajaju i obrađuju. Crni čaj je najpopularniji širom sveta, a slede ga zeleni, beli čaj. Biljni čajevi se prave od sušenog bilja, začina, cveća, voća, semena, korena, listova i oni obično ne sadrže kofein kao tradicionalni čajevi. Redovno pijenje čaja, dakle 2-3 šolje dnevno, povezano je sa smanjenim rizikom od prerane smrti, srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Međutim, može postojati povećan rizik od raka jednjaka i želuca ako pijete previše vruć čaj, piše Harvard-Ti-Ejč-Čejn. Takođe, ne preporučuju se visoko obađeni i već zaslađeni čajevi, jer takvi proizvodi mogu biti puni dodatnih kalorija, a konzumiranje više od povremenog zaslađenog čaja će nas odvesti u pogrešnom pravcu.

image