Ceđeni sokovi i mršavljenje - napici umesto obroka nisu dobra ideja

Verovatno ste videli flašice sa sokovima u lokalnoj prodavnici zdrave hrane, primetili oglase na "fidu" i čuli da se influenseri hvale o gubitku nekoliko kilograma za nedelju dana. Da li su zaista detoks sokovi tako delotvorni, kao što mnogi tvrde? Konzumiranje ceđenih sokova nije najbolji način za gubitak težine, jasni su stručnjaci, jer iako se unose minerali i vitamini, postoje i "kritični" momenti koji štete organizmu.

Ceđeni sokovi, detoks napici ili sveža pića od voća ili povrća su veoma popularni i često se koriste u kontekstu mršavljenja. Iako ovakvi sokovi mogu da sadrže izvesnu količinu vitamina i minerala koji čine mnoga dobra za telo, takođe imaju i svoju negativnu stranu.

"Kada menjate hranu za sok, na kraju ne unosite adekvatne nutrijente. Ne dobijate dovoljno kalorija, proteina ili vlakana, a to zapravo može usporiti metabolizam, što neće pomoći da izgubite težinu. A može imati i druge negativne efekte, poput 'magle' u mozgu, smanjenog nivoa energije i još mnogo toga. To nije siguran način da se pristupi gubitku težine", kaže dijetetičar Amber Somer.

U početku, možete izgubiti na težini kada isprobate "čišćenje" sokvima, ali to nije na način koji odgovara telu, naglašavaju strčnjaci. U ovim slučajevima, ne cilja se na gubitak masti, a ideja zdravog mršavljenja treba da bude da ta - da ubedite svoje telo da dobije energiju sagorevanjem masnih ćelija.

"Kada se opredelite za ova 'čišćenja', taj početni gubitak težine je zbog vode u telu, a dugoročno, verovatno ćete početi da gubite mišiće. Da biste izgubili masti, potrebni su vam proteini, vlakna, zdravi ugljeni hidrati. Ništa od toga ne dobijate kada ovo radite. Dakle, telo počinje da crpi energiju odakle god može", pojašnjava Somer.

Naravno, broj na vagi bi mogao da se smanji, ali na račun vašeg mišićnog tonusa i opšteg blagostanja.

Takođe, ovi sokovi imaju puno šećera - da biste napravili jednu čašu soka od pomorandže, potrebno je par njih da iscedite. Nutricionisti naglašavaju da ne biste mogli da ih pojedete toliko, jer prirodno ograničavate potrošnju. Sav taj šećer bez vlakana koji dobijete ceđenjem soka može da izazove zapravo pad šećera, što je daleko od idealnog gubitaka težine.

Sok može biti dobar izvor vitamina, minerala i antioksidanata koji su potrebni telu. Dakle, u nekim slučajevima, domaći sok je zdrav dodatak ishrani ako ste zabrinuti da ne dobijate hranljive materije koje su telu potrebne. Treba imati na umu da svaka dijeta koja podstiče da ozbiljno ograničite unos kalorija je znak da promoteri nemaju na umu vaše zdravlje. Štaviše, ne možete živeti u ekstremnom kalorijskom deficitu na duge staze. Dakle, svaka težina koju izgubite kada pijete sok će se verovatno vratiti čim se vratite regularnoj ishrani, piše Helt Klivlend.

Kako smršati na zdrav način

Zdrav gubitak težine znači da i dalje zadovoljavate svoje potrebe u ishrani.

"Najbolji pristup ishrani za mršavljenje je uravnotežena ishrana usredsređena na konzumiranje prirodne, celovite hrane. Potrebne su vam adekvatne kalorije, proteini, zdrave masti i vlakna", pojašnjava nutriconista. Ali ako još uvek žudite da se okrenete sokovniku, znajte da postoje zdravi načini da sok postane deo vaše ishrane, a ne da to budu jedini "obroci".