Magazin

Na površini Marsa uslikan "smajli": Evo šta ova formacija govori o životu na ovoj planeti

Neobično "lice" sa smeškom uočeno je nedavno na površini Marsa. Ovaj emotikon u vidu "smajlija" astronomi su uočili sasvim slučajno, dok su proučavali kopno na toj planeti. Ispostavilo se da ova struktura krije odgovore na brojna pitanja o prošlosti Marsa, kao i potencijalni odgovor na pitanje da li je na njemu ikada bilo života.
Na površini Marsa uslikan "smajli": Evo šta ova formacija govori o životu na ovoj planeti© Youtube / Perfect Harmony Journal

Formacija koja po obliku veoma podseća na emotikon "smajlija" sačuvala se na mestu gde se nekada nalazilo drevno jezero. Njene konture "iscrtane" su solju koja se svojevremeno nalazila u vodi koja je ispunjavala jezero, dok "oči" emotikona čine dva kratera. Neobičan prizor astronomi Evropske kosmičke agencije zabeležili su uz pomoć orbitalnog uređaja ESA EgzoMars, koji od 2016. godine istražuje atmosferu ove planete, preneo je portal Lajv Sajens.

"Smajli" na površini Marsa postoji nekoliko milijardi godina

"Smajli" je otkriven uz pomoć osetljive infracrvene kamere, koja naslage soli boji roze ili ljubičastim nijansama. Ukupno su astronomi identifikovali čak 965 različitih formacija nastalih na mestima sedimentacije soli, a njihov prečnik je varirao od 300 do čak 3.000 metara. Kako se pretpostavlja, emotikon je na površini Marsa nekoliko milijardi godina - još iz vremena kada je voda sa Crvene planete nestala, a zajedno sa njom i magnetno polje. 

"Ove naslage su od posebne važnosti jer mogu pružiti optimalne uslove za biološku aktivnost i očuvanje mikroba milijardama godina. Ovo ih čini primarnom metom za astrobiološka istraživanja", naveli su naučnici u svom radu.

Na Marsu je ranije bilo mnogo vode, ali je ona presušila

Crvena planeta nekada je, pre 2 ili 3 milijarde godina, izgledala potpuno drugačije i bila prekrivena rekama, jezerima, pa čak i plitkim okeanom. Međutim, klimatske promene dovele su do potpunog isušivanja svih rezervi vode. Naslage soli koje su ostale nakon isparavanja jedini su trag koji naučnicima može dati odgovore na brojna pitanja o drevnom životu na Marsu, a možda i otvoriti novo poglavlje u istraživanju bića koja su nekada na njemu obitavala.

Ukoliko se ustanovi da so zaista jeste delovala kao konzervans, to bi značilo da se u ovom "smajliju" potencijalno čuvaju dokazi o oblicima života koji su u prošlosti izumrli. A znači - Mars ćemo možda uskoro gledati potpuno drugim očima.

Da li ima nade da se na Crvenoj planeti pronađe život

Nedavna otkrića naučnika ukazuju na to da čak i sada na Marsu postoji određena količina vode. A znači - potencijalno i živi organizmi koji su uprkos ekstremnim uslovima koji vladaju na ovoj planeti ipak uspeli da prežive. Pre samo par meseci, u junu mesecu, astronomi su objavili da se na Marsu nalazi najmanje 150 hiljada tona vodenog mraza i to na najvišim vrhovima njegovih vulkana. A otkriće iz avgusta sugeriše da ispod površine kopna može postojati čak i skriveni okean.

Rezerve vode na Crvenoj planeti očigledno premašuju sve ranije pretpostavke naučnika, jer, ako je verovati istraživanjima, kada bi sva voda iz tog podzemnog okeana "izašla" na površinu, prekrila bi Mars do visine od najmanje 1,6 kilometara.

image