Bez raspakivanja: Zašto nikada ne bi trebalo da stavljate svoju odeću u hotelske ormane

Spremanje za odmor je jedna od najuzbudljivijih stvari koje postoje - planiranje puta, biranje odeće i pakovanje torbi. Ali šta kada stignete na odredište i dođe vreme da raspakujete kofere? Pa, tada stvari postaju malo komplikovanije, jer iako mnogi "trče" da garderobu stave u ormare, stručnjaci ističu da tu treba biti posebno oprezan.

Posle ugodnog puta, konačno ste stigli u hotel - soba izgleda odlično, kupatilo je čisto, terasa kao da je spremna da se na njoj pije kafa i gleda na more. Neki ljudi pre bilo kakvog užitka ipak vole da započnu odmor tako što će poslagati garderobu u ormare i fioke. Pre nego što se raspakujete na destinaciji iz snova, pročitajte šta predlažu stručnjaci. 

"Ormani u hotelima, zajedno sa drugim hotelskim nameštajem, imaju tendenciju da obezbede sjajna mesta za skrivanje stenica. Iako ih u nameštaju ima relativno manje u poređenju sa krevetom, treba svakako biti oprezan u pogledu toga gde čuvate svoju odeću", kaže profesor Čed Kros.

Sa njim je saglasna i doktorka Elizabet Peni koja naglašava da se "stenice odlično sakrivaju u pukotinama, uključujući i one koje se nalaze u drvenim policama i da se tako mogu povećati šanse da se bube uvuku u kofer i stignu do vašeg doma".

Gde je najbezbednije staviti prtljag u hotelu

Ako orman nije dobra opcija, gde bi trebalo da držite svoje stvari? Oba stručnjaka se slažu da je po tom pitanju visina ključna.

"Najbolje mesto za čuvanje prtljaga u hotelu je na površini koja nije porozna ili koja inače ne pruža dobra mesta za skrivanje stenica," savetuje Kros. "Tvrde ili povišene iznad poda obično su najsigurnije. To uključuje sklopive nosače za prtljag koji su udaljeni od spavaće sobe, ili postavljanje prtljaga u kupatilu ili na popločanoj površini blizu vrata". I dr Peni se slaže i preporučuje da koristite "policu ili stalak za prtljag, koji su udaljeni od kreveta i zidova."

"Neki putnici čak stavljaju svoje kofere u kupatilo, jer je manja verovatnoća da će se stenice naći tamo", dodaje.

Na šta još treba obratiti pažnju

Stručnjaci savetuju da uvek pregledate hotelski krevet i okolna mesta i saznate da li postoje znakovi stenica pre nego što se smestite: "Potražite sitne crvenkasto-braon fleke na dušeku ili čaršavima i proverite šavove i uglove dušeka", savetuje dr Peni, a piše Rarade.