Magazin

Neki mirisi u kozmetičkim proizvodima podstiču prevremeni pubertet kod dece, posebno devojčica

Godine u kojima devojčice ulaze u pubertet već decenijama opadaju alarmantnom brzinom, a naučnici tragaju za objašnjenjem. Nova studija sugeriše da jedinjenje koje se nalazi u širokom spektru proizvoda (kozmetika, osveživači vazduha, deterdženti, sapuni, hrana) može poslati signal delu mozga koji podstiče početak puberteta. U pitanju je miris.
Neki mirisi u kozmetičkim proizvodima podstiču prevremeni pubertet kod dece, posebno devojčica© Freepik/gpointstudio

Postoji mogućnost da neke hemikalije iz proizvoda za domaćinstvo mogu uticati na mozak i pokrenuti pubertet ranije, toliko da ove promene mogu da se jave kod devojčica koje imaju manje od osam godina, kao i kod dečaka koji imaju devet godina. Rani pubertet može imati zdravstvene efekte na decu kada odrastu, uključujući veći rizik od raka dojke, dijabetesa i srčanih bolesti, a može dovesti i do celokupnog skraćenja perioda rasta kod devojčica i dečaka.

Nedavne studije sa Harvarda su pokazale da je 15,5 odsto ispitanih devojčica dobilo rane menstruacije (mlađe od 11 godina), kao i da je 1,4 odsto dobilo prvu menstruaciju s manje od devet godina.

Mnogi drugi potencijalni uzroci se još uvek ispituju, kao što su ishrana, gojaznost, društveno-ekonomski status, potencijalna izloženost materijama koje mogu poremetiti polne hormone, pa i mesto stanovanja. Iako je genetika značajan faktor, ove promene su toliko očigledne i rasprostranjene širom sveta da su naučnici pokušali da pronađu i druge odgovore.

Smatra se da ove promene zavise od faktora iz životne sredine, tačnije od "mošusne ambrete" - sintetički oblik mirisa mošusa, čak i ako se samo udiše, a i nakuplja se u tkivima, mogla bi da se zakači za receptor u mozgu, u hipotalamusu, povezan sa pubertetom što bi dovelo do oslobađanja hormona GnRH, koji utiče na sazrevanje polnih organa i proizvodnju estrogena, testosterona i progesterona.

Nakon analize 10.000 jedinjenja licenciranih farmaceutskih proizvoda, hemikalija za održavanje čistoće i dijetetskih suplemenata, istraživači su otkrili nekoliko primera koji bi mogli da utiču na doba puberteta.

Ali deca kojoj je prerano počeo pubertet su najverovatnije izložena samo "mošusnoj ambreti". Ona se koristi u jeftinim ili lažnim mirisima, kao i drugim mirišljavim proizvodima za negu tela. Nalazi se i u sredstvima za čišćenje, u hrani sa veštačkim ukusima, dezodoransima, šamponima, industrijski prerađenim začinima - zato je ima i u otpadnim vodama, te i u slatkovodnim ribama.

Nakon testiranja uticaja "mošusne ambrete" na laboratorijske uzorke tkiva, naučnici su potvrdili da to jedinjenje u ljudskim ćelijama izaziva proizvodnju GnRH. Studija je samo prvi korak, a naredne će se baviti uticajem "mošusnog ambreta" na sisare i njegovim nakupljanjem u krvi ljudi, prenosi En-Bi-Si Njuz".

Istraživači savetuju roditeljima da proveravaju da li ima "mošusne ambrete" u sastavu kozmetike, mirisima i proizvodima za domaćinstvo koje koriste i kojima su dostupni deci. Ipak, neki smatraju da je prerano razmišljati o poptunom izbegavanju ovog mirisa, ali da je poželjno svakako umanjiti korišćenje proizvoda koji imaju veštačke mirise. 

Udruženje proizvođača aroma i ekstrakata (FEMA), glavna grupa za trgovinu aromama u SAD, ne označava ovo jedinjenje kao "opštepriznato bezbednu", Evropska unija je zabranila upotrebu "mošusne ambrete" u kozmetici, a ograničila ju je i Kanada.

image