Magazin

Test pitanja koja otkrivaju da osoba ima skriveni problem sa alkoholom

"Da li piješ zato što imaš probleme? Da li često piješ sam? Da li piješ naiskap" - neka su od test pitanja gde potvrdan odgovor ukazuje da osoba ima potencijalni problem. "Umerene količine alkohola unete u organizam opuštaju, stvaraju privid uvećanih sposobnosti, daju ulepšanu sliku mentalne i fizičke snage. Najčešće zbog takvog dejstva alkohola ljudi i piju", kaže psiholog Spomenka Ćirić-Janković za RT Balkan.
Test pitanja koja otkrivaju da osoba ima skriveni problem sa alkoholom© senivpetro/freepik

Osoba koji jednom postane alkoholičar, pa prestane da pije, tretira se kao alkoholičar zato što nikada nije sigurno da ih jedno popijeno alkoholno piće neće ponovo vratiti alkoholizmu. Prema podacima iz 2022. godine, u Srbiji je registrovano 200 hiljada alkoholičara, broj maloletnih lica koja su probala alkohol raste iz dana u dan. Takođe, stručnjaci upozoravaju na "skrivenu epidemiju" alkoholizma među demografskim grupama za koje možda ne očekujemo da će biti pogođene kao što su penzioneri. Pored jasnog znaka da osoba poseže za pićem, šta još ukazuje da član porodice,, prijatelj ili poznanik alkoholičar?

"Upotreba alkohola je deo tradicije, običaja i kulture mnogih naroda. Rođenje, smrt, uspeh, neuspeh često su propraćeni upotrebom alkoholnih pića.  Alkohol stvara lažno pozitivno osećanje, sa veoma štetnim posledicama. Alkoholizam je bolest u kojoj osoba pije i kada to prouzrokuje probleme u njenom/njegovom životu i životu porodice. Takva osoba ne može da predvidi koliko će popiti. Organizam alkoholičara je izmenjen i ne može da funkcioniše bez alkohola. Kada ne pije ima simptome krize - drhti, ima groznicu, halucinira", ističe  psiholog - konsultant u oblasti prevencije i lečenja bolesti zavisnosti Spomenka Ćirić-Janković, za RT Balkan.

Takođe pojašnjava da umerene konzumacija pića povećava mentalnu i fizičku snagu i da zbog takvog dejstva alkohola osobe obično i posežu za čašicom.

Samotestiranje u otkrivanju problema

Što se tiče CAGE upitnika, skrining testa za alkoholizam kog koriste lekari, kao i ostalih uputnika koji se upotrebljavaju u praksi kako bi se pomoglo da se utvrdi da li osoba ima problem, psiholog napominje da ih ima raznih i da pomenuti može da pomogne da neko osvesti da ima problem.

Takođe, predlaže jedan prilog za samotestiranje i ako je samo jedan odgovor "DA" na sledećih 15 pitanja, možda postoji problem sa pićem i preporuka je da se raspitamo gde možemo da dobijemo pomoć ako mislimo da je potrebna. 

Da li imaš  problema sa pićem?

1. Da li piješ zato što imaš probleme?

2. Da li piješ kada si u sukobu sa svojim roditeljima/pretpostavljenima?

3. Da li piješ da bi se opustio/la?

4. Da li piješ naiskap?

5. Da li ikada upadaš u probleme kada piješ?

6. Da li piješ kada si ljut/a na svoje prijatelje?

7. Da li često piješ sam/a?

8. Da li si ikada probao/probala da prestaneš sa pićem, ali ti nije uspelo?

9. Da li piješ pre nego što pođeš u školu/posao?

10. Da li su ti ocene lošije nego ranije/produktivnost na poslu lošija?

11. Da li si ikada izgubio/la pamćenje nakon što si pio/la?

12. Da li lažeš o tome da piješ? Da li lažeš u vezi sa pićem?

13. Da li se napijaš?

14. Da li razmišljaš o tome kada ćeš i gde da piješ sledeći put?

15. Da li provodiš vreme sa prijateljima koji smatraju da je coolpiti?

Bolest pogađe sve grupe bez izuzetka

Alkoholizam nije vezan za poseban tip ljudi, može "pogoditi" svakog i među alkoholičarima ima i bogatih i siromašnih, obrazovanih i neobrazovanih:

"Većina alkoholičara je u braku, ima posao i decu. Oni nisu beskućnici. Ponekad je jako teško prepoznati da li je neko alkoholičar ili ne. On ili ona ne moraju piti svaki dan, ne mora se uvek jasno videti da je neko pijan i da se tetura ulicom. Alkoholizam je specifična, teška, hronična bolest koja se dugatrajno leči. Vrlo često se u proces lečenja uključuje cela porodica, a uključivanje bar jednog saradnika (partner, brat, sestra) u lečenje je gotovo neminovno. U svakom slučaju, pomoć i podrška bližnjih je neophodna, kao i njihova promena tokom procesa lečenja. Inače proces dijagnostikovanja alkoholizma je veoma složen proces, postoje brojni parametri i više tipova alkoholizma", kaže Spomenka. 

U porodici se pojavljuju i drugi problemi ako je jedan član alkoholičar, deca su posebno pogođena

"Postoje razni problemi - finansijski, emotivni gde se deca često osećaju krivim zbog alkoholizma roditelja. Usled čestih agresivnih scena u kući, ona su u strahu ili su zbunjena, kriju problem od drugova. Deca bi tada trebalo da prvo nauče činjenice o alkoholizmu i da se suoče sa istinom što je veoma teško ali važno. Dete mora da traži pomoć spolja. Deci je potrebna pomoć da razumeju svoja sopstvena osećanja i da shvate da nisu nisi uzrok, ali trpe posledice", naglašava Spomenka.

Neophodno je da se sa problemom suočimo što ranije, jer to može biti ključno za postizanje povoljnog rezultata: "Ignorisanje problema, pravdanje, zavaravanje dovodi do razvoja zavisnosti od alkohola i dodatnih problema koje ta zavisnost nosi. Potom, predlažem da osoba koja ima problem pijenja i osoba koja je zainteresovana da bude saradnik u lečenju, zajedno odu u savetovalište pri specijalizovanoj ustanovi za lečenje bolesti zavisnosti", kaže psiholog. 

Kako detetu skrenuti pažnju na opasnost od alkohola i bolesti zavisnosti

Što se dece tiče, trebalo bi da budu uključeni u dobar preventivni program, gde bi tokom radionica saznali činjenice o alkoholu, ali i stekli veštine da odole pritisku vršnjaka da piju, razvili veštine prepoznavanja i upravljanja emocijama, vežbali kako da donose odluke i definišu svoje ciljeve, upoznaju svoje jake i slabe strane, nauče da uspostavljaju dobre prijateljske odnose sa vršnjacima i odraslima, vežbaju da rade u timu i konstruktivno rešavaju konflikte, smatra stručnjak.

Pijanstva su posebno opasna za mlade zato što su tela adolescenata lakša i imaju manju veličinu jetre, nivo alkohola u krvi kod njih raste brže, pa se oni zbog toga brže opijaju. Potrebno je manje vremena da postanu alkoholičari zbog toga što kod adolescenata psihofozički rast i razvoj još nije u potpunosti završen.

Takođe, i kada su odrasli, a i mladi u pitanju, važna preventivna mera bi bila zabrana prodaje alkoholnih pića posle 22 časa, uz naravno stalnu edukaciju o štetnim efektima (kratkotrajnim i dugotrajnim) upotrebe alkohola i razvoj nedostajućih životnih veština za izlaže na kraj sa izazovima savremenog života, jasna je Spomenka: "Nedostaju i kampanje koje bi skrenule pažnju i odvratile ljude da ne učestvuju u saobraćaju kad piju. Na žalost, kod nas je nedopustivo veliki broj onih koji pijani sednu za volan i nedopustivo mali broj onih koji bi bar pokušali u tome da ih spreče", ističe.

image