Sedam navika koje ubrzavaju starenje

Nikakva količina suplemenata, kozmetike i tretmana za lice ne mogu sprečiti prirodan proces starenja. Ali ipak, to ne znači da starost ne možete dočekati dostojanstveno, tako što redovno brinete o svom zdravlju i izgledu. Najbolji način je da se otarasite svega što nije dobro za vas, počevši od nekoliko navika koje proces starenja mogu ubrzati - a koje je lako ispraviti.

Dobar režim ishrane i nege o sebi može usporiti proces starenja, tako da se osećate i izgledate dobro, bez obzira na vaše godine.

Iako mnogi ne veruju da je tako, mi zapravo imamo mnogo više kontrole nad tempom starenja nego što mislimo, što ne uključuje samo skupocene kreme za lice, već i odvikavanje od onoga što nam šteti telu i dugovečnosti. Najveći "krivci" su:

Nedostatak vitamina D, naročito zimi

Postoje studije koje pokazuju da nedostatak vitamina D može povećati rizik od raka kože i upalnih stanja kože. Naravno, sam nedostatak vitamina D nije loša navika, već stanje uzrokovano lošim navikama (nedovoljno boravka na otvorenom, ishrana...).

Zapamtite - rešenje nije izlaganje jakim sunčevim zracima, koji mogu da nanesu više štete nego dobrog. Umerena količina izlaganja zracima uz suplemente (isključivo po preporuci lekara) mogu biti sasvim dovoljni. Jednostavno uzimanje suplementa vitamina D moglo bi učiniti da vam se poboljša raspoloženje, a daće vam i sjajniji ten i pomoći u sprečavanju ovih navedenih kožnih bolesti.

Neispavani ste

Nedostatak sna ima ozbiljne posledice na celo telo, a vi ga svakako "nosite" na licu, bez obzira na godine. To je zato što je loš odmor vrsta stresa za telo, a stres je najbolje izbegavati ako želite da se osećate i izgledate dobro. Osim toga, nedostatak sna dovodi do loših navika u ishrani koje će takođe doprineti starijem izgledu, jer brzom hranom pokušavate da nadoknadite nedostatak energije - jer niste dovoljno spavali. 

Nedovoljno hidratacije

Ovo je najosnovniji, početni oblik nege kože i garancije dobrog zdravlja, nešto što jednostavno svako mora da radi. Osim dovoljno konzumiranja vode u toku dana, potrebno je koristiti i hidratantnu kremu koja zadržava vlagu unutar vaše kože, kako bi bila čvrsta, gipka i mekana. 

Niste aktivni

Da sve funkcije vašeg tela bile u optimalnom stanju, morate da ostanete zdravi. Osim dovoljno sna i odmora, još jedna neophodna navika je da ostanete aktivni. Redovno vežbanje će pojačati cirkulaciju, a zauzvrat će povećati isporuku hranljivih materija u vaše ćelije. Ovo poboljšava zdravlje, sprečava opadanje kose, a obezbeđuje i da vaša koža bude zdrava, zbog čega ten izgleda glatko i ujednačeno.

Previše ste pod stresom

Posao u kome ste uvek pod pritiskom, svađa sa voljenom osobom, bolest, bol, finansiji problemi... Sve ovo "ubrzava" starenje, jer stres koji ove stvari donose može imati trajni uticaj. Može da dovede do naglog opadanja kose, da zaustavi proizvodnju kolagena u vašoj koži, što dovodi finih linija i bora, prenosi "Dži-Kju".

Takođe može izazvati akne zbog protoka hormona, a kako starite, hiperpigmentacija se povećava - što znači da posledice tih bubuljica mogu ostati na vašem licu do pola godine ili više. Ako je stres "neizostavni deo" vašeg života, možda je vreme da sebe stavite kao prioritet i odlučite šta vas čini nesrećnim, tolikoda vam narušava zdravlje.

Ishrana i piće

Osim kozmetičkih preparata, ono što unosimo u telo ima veliki uticaj na to kako ćemo da starimo. Brojne studije su otkrile da ishrana diktira kakvo je naše zdravlje, pa samim time kako ćemo da starimo. Za hranu koja se pokazala kao najveći saveznik za dugovečnost, posebno se ističe mediteranska ishrana.

Naravno, tu je i piće - iako su čaša vina ili hladno pivo nekima savršen način da se opuste nakon napornog dana. Ali alkohol ozbiljno da utiče na vaše celo telo - od kože i kose, pa do organa. Umerenost je ključna, ali ne bi trebalo da se oslanjate na verovanje da je "samo jedna čaša" dobra za vas, prema novim studijama.