Magazin

Reper Šon Didi Kombs ostaje u pritvoru, odbijena kaucija od 50 miliona dolara

Američki reper i hip-hop mogul Šon "Didi" Kombs se pred sudom u Njujorku izjasnio da nije kriv po optužbama za zaveru, trgovinu ljudima i prevoza osoba radi prostitucije. Federalni tužioci nazvali su Komsa opasnim i tražili da bude zatvoren bez kaucije. Optužnica tvrdi da je godinama primoravao i zlostavljao žene koristeći ucenjivanje, uključujući snimke koje je napravio, i šokantne akte nasilja kako bi svoje žrtve držao pod kontrolom, a sve to je koordinirao iz mrežu saradnika i zaposlenih.
Reper Šon Didi Kombs ostaje u pritvoru, odbijena kaucija od 50 miliona dolara

Deset meseci su kružile glasine, izvodile policijske racije i gomilale optužbe o seksualnom zlostavljanju koje je okruživalo repera. Poslovno carstvo, ugled i očinska slika koju je negovao decenijama počeli su da se urušavaju.

'Koms je decenijama fizički i seksualno zlostavljao žrtve. Koristio je ogromne resurse svoje kompanije da bi olakšao svoje zlostavljanje i prikrio svoje zločine. Jednostavno rečeno, on je serijski zlostavljač", rekla je pomoćnica američkog tužioca Emili Džonson pred sudom.

Ona je takođe rekla da Koms ima ''obimnu istoriju ometanja pravde", uključujući navodno podmićivanje i zastrašivanje svedoka.

Njegovi advokati su predložili da reper bude pušten uz garanciju od 50 miliona dolara za kućni pritvor uz elektronsko praćenje, međutim sudija Robin Tarnofski presudila je u utorak na sudu u Njujorku da Kombs ostane u pritvoru. Ako bude osuđen, suočava se sa doživotnom kaznom zatvora.

"On nije savršena osoba. Koristio je drogu. Bio je u toksičnim vezama", rekao je advokat Mark Anjifilo sudu, dodavši da se Koms leči.

Tužilac Južnog okruga Njujorka Dejmijan Vilijams izjavio je da su repera na Menhetnu uhapsili federalni agenti, a njegov advokat Mark Anjifilo je izjavio da se radi o ''nepravednom'' krivičnom gonjenju.

''Šon 'Didi' Koms je muzička ikona, samostalni preduzetnik, porodičan čovek pun ljubavi i dokazani filantrop koji je proveo poslednjih 30 godina gradeći carstvo, obožavajući svoju decu i radeći na podizanju crnačke zajednice", rekao je Anjifilo. Dodao je da njegov klijent nije zločinac, kao i da se Koms dobrovoljno preselio u Njujork u iščekivanju optužbi, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je, međutim, prikazalo mnogo širu sliku. Naveli su da su razgovarali sa više od 50 žrtava i svedoka i očekuju da će taj broj rasti. 

U novembru, repera je bivša devojka, pevačica Kasandra Ventura, optužila za fizičko zlostavljanje, seksualno ropstvo i silovanje tokom njihove decenije duge veze.

Ona je pristala na poravnanje jedan dan nakon tužbe, a Koms je negirao njene navode. Istovremeno, reper se suočio sa nekoliko građanskih tužbi žena i muškaraca koji su ga optužili za seksualni napad i druge vrste zlostavljanja.
Njegovi advokati su se borili protiv tih slučajeva na sudu, a federalni agenti upali su u njegove domove u Los Anđelesu i Majami Biču na Floridi pre šest meseci.

Pevačica Daun Ričard optužila je prošle nedelje Komsa u tužbi za seksualni napad, zlostavljanje, trgovinu ljudima, rodnu diskriminaciju i prevaru.

Sudija u Mičigenu je ovog meseca naložio Komsu da plati 100 miliona dolara Deriku Liju Smitu, koji je rekao da ga je Koms drogirao i seksualno napao na zabavi pre skoro 30 godina, nakon što se Koms nije pojavio da se brani na sudu.

Koms je takođe odbacio tvrdnje navedene u tužbi Rodnija "Lil Roda" Džonsa za trgovinu ljudima, koga je reper zaposlio kao producenta na svom izdanju "The Love Album:Off the Grid" iz 2023.

Suočen je i sa optužbom za silovanje devojčice, a on je negirao sve optužbe.

Prethodno, Koms je u martu 2001. oslobođen optužbi za mito i posedovanje oružja u krivičnom procesu za pucnjavu u noćnom klubu u kojoj su tri osobe ranjene.

image