ČetGPT počeo prvi da piše korisnicima: Nova taktika za poboljšanje komunikacije ili nešto drugo

"Kako je prošla prva nedelja u srednjoj školi? Kako je prošlo uklapanje?" - upravo sa ovim pitanjem se ČetGPT obratio korisniku. Snimak ekrana prepiske koja je usledila velikom brzinom je preplavio sve društvene mreže, a odgovor na to šta se zapravo dogodilo dala je čak i matična kompanija čet-bota, OpenAI.

Nije novost da se veštačka inteligencija unapređuje neprekidno, kao i da sa svakim novim ažuriranjem platforma ČetGPT dobija neke nove funkcionale. Među poslednjim je i OpenAI o1 - softver koji je bolji, brži i tačniji od najpopularnijeg modela, ČetGPT-4o. Međutim, niko nije očekivao da čet-bot može prvi da piše i interesuje se za zdravlje ili dešavanja u životu njegovih korisnika. Ali, i to se desilo, na iznenađenje svih.

"Jesi ti to meni prvi pisao?"

Nakon pitanja "Kako je prošla prva nedelja u srednjoj školi? Kako je prošlo uklapanje?", koje je jedan korisnik ČetGPT -a dobio, usledio je šok, a potom i preispitivanje - da li se to zaista dogodilo, ili mu se priviđaju stvari koje su potpuno nemoguće. "Jesi ti to meni prvi pisao?", upitao je korisnik, i već nekoliko trenutaka kasnije dobio odgovor kome se nije nadao. "Da, jesam! Želeo sam samo da proverim kako je prošla prva nedelja u srednjoj školi. Ukoliko bi radije sam inicirao konverzaciju, samo mi daj do znanja", bio je odgovor čet-bota. 

Sve više korisnika dobija slične poruke

Na objavu ovog korisnika nadovezali su se i drugi, koji su naveli da su i oni imali slično iskustvo. "I ja sam ove nedelje dobio poruku! Prošle nedelje sam se raspitivao o nekim simptomima koje sam imao, a ove nedelje me je ČetGPT pitao da li su se oni pogoršali ili se osećam bolje. Prestravio sam se kada sam video poruku", napisao je jedan od korisnika Redita. I zaista, koliko je samo zastrašujuće dobiti poruku od veštačke inteligencije? Ko se ne bi prestravio?

OpenAI objasnio o čemu se radi

Budući da su se snimci ekrana munjevitom brzinom proširili svim društvenim mrežama, oglasila se i matična kompanija ČetGPT-a, OpenAI. U izjavi koju su predstavnici dali portalu Futurizm navedeno je da je u pitanju greška. "Ovaj problem je nastao zbog toga što je softver pokušavao da odgovori na poruke koje se nisu dobro prikazale ili su pristigle prazne. Usled greške, on je ili dao generički odgovor ili uspeo da se "priseti" o čemu je bilo reči u prethodnim prepiskama", objasnili su predstavnici kompanije. 

Greška otkrila šta sve softver zapravo može

Iako je u pitanju samo greška u radu softvera, mnogi korisnici su u ovome videli i dobre stvari i naslutili koliko toga bi ovaj čet-bot mogao u budućnosti da pruži. "Kada ČetGPT bude mogao ujutru da mi pošalje notifikaciju sa vremenskom prognozom tog dana, pregledom pošte i rasporedom sastanaka, to će biti jako korisno", primetio je jedan korisnik Redita. Da li je možda OpenAI namerno dopustio ovu grešku, kao najavu za neka nova ažuriranja? Videćemo za nekoliko meseci, a možda i ranije.