Golubovi na tajnom zadatku: Kako su ove ptice pomogle u odbrani Moskve

"Naređujem da se u roku od 3 dana u upravu milicije grada Moskve predaju golubovi", glasio je ukaz donet 19. decembra 1941. godine, kada su Nemci prišli ruskoj prestonici. Onaj ko bi se na naređenje oglušio dobio bi odgovarajuću kaznu. Ali, šta je razlog za ovako radikalan zahtev? I kako su uopšte golubovi mogli da doprinesu sovjetskoj vojsci? pomagale ruskoj vojsci tokom Velikog otadžbinskog rata

Golubovi su uobičajeni stanovnici gotovo svih ruskih, pa i svetskih gradova - gde god se okrenemo možemo videti makar nekoliko primeraka ovih ptica koje slobodno hodaju ulicama u potrazi za hranom. Međutim, u vreme Sovjetskog Saveza, ove naizgled bezopasne ptice imale su veoma opasna "zanimanja".

U SSSR su postojale čak i čitave brigade golubova, koji su verno služili Otadžbini, a njihova dresura bila je vrlo sofisticirana. Možda će zvučati neverovatno, ali postojao je čak i poseban priručnik za pripremu golubova koji služe pri vojsci, koji se je davao jasne smernice dreserima kako da nauče golubove komandama.

Golubovi su korišćeni za špijunažu i bombardovanje protivnika

Osnovna funkcija golubova bila je prenošenje pošte, ali su se oni jako dobro snalazili i u špijunaži. Taktika je bila vrlo jednostavna: na pticu bi se kačili mali fotoaparati, nakon čega bi se ona puštala u nebo. Sa visine, golub je pravio detaljne fotografije protivnika i njegovih strateških pozicija, koje su kasniije korišćene kako bi se vršili ciljani napadi na mete.

Osim za špijuniranje, golubovi su u izuzetnim slučajevima korišćeni i za bombardovanje protivnika. Na pticu bi se, umesto pisma ili fotoaparata, kačila posebna eksplozivna naprava, koja bi se otkačila čim bi golub sleteo na metu. Čim bi ptica poletela, odmah za njom bi u vazduh leteo i objekat na koji se ona prizemljila. Međutim, ovo je bilo vrlo rizično - golubovi nisu baš mogli da procene da li je tenk "domaći" ili protivnički.

"Golubija mobilizacija": Zbog čega je doneta odluka da se sve ptice hitno predaju miliciji

Kada je protivnička (fašistička) vojska 1941. godine prišla prestonici i opkolila je sa svih strana, vojni komandant Moskve, general-major Kuzma Romanovič Sinilov izdao je hitno naređenje da svi uzgajivači golubova (a bilo ih je u to vreme jako puno) predaju svoje ptice u upravnu stanicu milicije grada Moskve, na adresi Petrovka 38. I to - najkasnije u roku od tri dana. 

Primarni razlog ga ovakvu odluku bili su veliki gubici pernatih špijuna na frontu: prema statistici, vojska je gubila čak 30 posto krilatih saboraca na svaka dva meseca. Neke su napadali protivnički jastrebovi koji su namerno puštani u nebo, neki su streljani u letu, a neki - stradali od gelera koji su se razletali na sve strane prilikom eksplozija.