Magazin

Koje posuđe nikada ne bi trebalo da perete u mašini za sudove

Šerpe, tiganje, lonce, brdo tanjira nakon ručka - sve ovo sudomašina opere za tili čas. Sve što je potrebno jeste napuniti je i klikom na dugme pokrenuti program. Ali, da li se u ovoj "čarobnoj" mašini može prati baš sve? Ili ipak postoje izuzeci?
Koje posuđe nikada ne bi trebalo da perete u mašini za sudove© Canva / Yurdakul

Neosporno je da su mašine za sudove umnogome olakšale svakodnevne obeveze u domaćinstvu i doprinele tome da se u kuhinji provodi mnogo manje vremena. Na kraju krajeva, ko još voli da pere gomilu posuđa i pribora za jelo? Ali, nekada je ručno pranje jedina ili najbolja opcija.

Drveno posuđe i daske za sečenje nikako ne bi trebalo prati u sudomašini

Vrela voda i deterdžent koji se koriste za pranje posuđa u sudomašini mogu oštetiti drvo, a vaše varjače, daske za sečenje i drvene činije učiniti potpuno neupotrebljivim. Ove kuhinjske predmete najbolje bi bilo prati ručno, mlakom vodom i uz svega par kapi deterdženta, savetuju stručnjaci sa portala Gud Haus Kiping.

Staro posuđe sa pozlatom i motivima zahteva nežan tretman

Ukoliko ste od roditelja, baka ili prabaka nasledili staro posuđe sa pozlatom ili ručno oslikanim motivima, imajte na umu da njega ni slučajno ne smete prati u mašine za posuđe. Na visokim temperaturama deterdžent može da nagrize boju i pozlatu, a vi ćete za tren oka ostati bez lepih uspomena koje u sebi čuva ovo posuđe.

Drobilica za beli luk i rende uvek perite ručno

U sitnim perforacijama ovih kuhinjskih predmeta se nakon korišćenja zadržavaju ostaci namirnica, a iako je sudomašina snažna i vrlo temeljna kada je pranje u pitanju, sa ovim ostacima se ona jako teško može izboriti. Kako biste oprali drobilicu za beli luk ili rende, obavezno koristite četku ili žicu.

Termose i činije u kojima nosite hranu

Iako su materijali od kojih su izrađeni termosi i činije za nošenje hrane dosta izdržljivi kada je reč o visokim temperaturama, pranje u sudomašini ih može oštetiti. Najosetljiviji delovi ovih predmeta jesu gume koje služe za zatvaranje, a koje od vreline mogu ispucati i izgubiti svoja svojstva.

Tegle sa nalepnicama nisu dobrodošle u sudomašinama

Staklene tegle i flaše se mogu prati mašine za sudove, ali, pod jednim uslovom - sve etikete se sa njih prethodno moraju ukloniti. Možete ih potopiti u vruću vodu, zagrevati fenom za kosu dok lepak ne popusti, ili iskoristiti neki nož da sastružete nalepnice. Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, bolje je i da bacite teglu nego da je sa etiketom ubacite u mašinu, jer je papir može zapušiti.

Ručno rađene noževe treba prati jako oprezno

Sečiva ručno rađenih su veoma osetljiva, te zbog toga zahtevaju i poseban tretman i najčešće vrlo pažljivo, ručno pranje. Pažljivo iz dva razloga - prvi je jer su izuzetno oštra i možete se na njih lako poseći, a drugi - jer se sečivo može iskriviti ili naprsnuti ako ga prejako stisnete ili njime okrznete nešto tokom pranja.

Posuđe sa tefloniziranim premazom

Tiganje, šerpe i drugo posuđe sa tefloniziranim premazom takođe nikada ne bi trebalo da perete u sudomašini. Vrela voda i jak deterdžent mogu dovesti do nagrizanja premaza, te ukoliko želite da vam ono potraje što duže, uvek birajte ručno pranje.

image