Linkedin planira da koristi vaše lične podatke za usavršavanje AI: Evo kako da isključite ovu opciju

Novo ažuriranje najpoznatije platforme za umrežavanje stručnjaka i kompanija, Linkedin, donelo je mnoštvo noviteta, od kojih je najzapaženiji usavršavanje veštačke inteligencije uz pomoć ličnih podataka korisnika. Ukoliko ne želite da se informacije sa vašeg naloga koriste u tu svrhu - evo šta treba da učinite.

"Pojedine promene su napravljene kako bi se usavršavala generativna veštačka inteligencija", navela je Kalinda Raina, rukovodilac službe bezbednosti Linkedin-a u video-snimku koji je osvanuo na platformi. "Novo ažuriranje polititke privatnosti obuhvatilo je širok spektar korisnika", dodala je ona.

Sakupljanje ličnih podataka kreće već u novembru

Iako bi prikupljanje ličnih podataka korisnika zvanično trebalo da počne tek 20. novembra tekuće godine, na osnovu podataka na sajtu se može zaključiti da je ažuriranje već sada stupilo na snagu u pojedinim delovima sveta. Hoće li ovo sakupljanje informacija biti privremeno, za potrebe "treniranja" određenog segmenta veštačke inteligencije, ili trajno - još uvek nije objavljeno, preneo je portal Fast Kompani. 

Ako ne želite da se vaši podaci koriste za usavršavanje AI - isključite ažuriranje

Srećom, novo ažuriranje Linkedin-a korisnike ne obavezuje da se usaglase sa korišćenjem njihovih podataka u cilju usavršavanja veštačke inteligencije. "Verujemo da bi naši korisnici trebalo da imaju izbor kada je "treniranje" AI uz pomoć ličnih podataka u pitanju. Počeli smo da ih informišemo o novitetu preko različitih kanala komunikacije", rekli su predstavnici ove platforme.

Ovako možete deaktivirati opciju ako Linkedin koristite sa računara

Ukoliko Linkedin koristite sa računara, sve što je potrebno jeste da pristupite platformi i pređete u podešavanja bezbednosti (Settings and Privacy). Potom, u okviru ličnih podešavanja (Me) otvorite prozor privatnost podataka (Data Privacy) i kliknite na podatke za unapređenje AI (Data for Generative AI Improvement). Klikom na dugme za gašenje (Off) isključićete opciju.

A ovako ukoluko ga koristite sa telefona ili tableta

Ako platformu koristite sa telefona ili tableta, postupak je još jednostavniji: kliknite na svoj nalog, pa zatim na podešavanja u dnu ekrana. Zatim odaberite privatnost podataka, pa potom pređite na deo koji se tiče usavršavanja generativne veštačke inteligencije uz pomoć ličnih podataka, a nakon toga je isključite klikom na taster za gašenje. Nakon toga vaši podaci biće bezbedni i izuzeti iz spiska za prikupljanje.