Magazin

Boja automobila utiče na potrošnju goriva: Kako da odaberete ekonomičnijeg potrošača

Izbor boje automobila nije samo stvar estetike, već i ekonomičnosti, pokazala su istraživanja. Ako želite odabrati četvorotočkaša koji će trošiti manje goriva - obratite pažnju na boju vozila.
Boja automobila utiče na potrošnju goriva: Kako da odaberete ekonomičnijeg potrošača© Canva / Vinh Dao

Na potrošnju goriva utiču brojni faktori - stil vožnje, opšte stanje četvorotočkaša i njegovih vitalnih komponenti, preopterećenost vozila, pa i kvalitet pneumatika koji obezbeđuju dobro prijanjanje površini. Ali, postoji još jedna, veoma neočigledna karakteristika automobila, koja igra važnu ulogu u potrošnji goriva, a to je njegova boja. Kako ona utiče na ekonomičnost automobila objasnili su stručnjaci iz Kalifornije.

Ako želite da uštedite na gorivu - birajte vozila ovih boja

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta Kul Kars (Cool Cars) pokazalo je da su četvorotočkaši čija je karoserija svetlije boje (poput bele ili srebrne) manji potrošači goriva. Ovakav zaključak potkrepljen je logičnim objašnjenjem: svetlija vozila upijaju manje sunčevih zraka, te se i manje zagrevaju, zahvajujući čemu je temperatura u njihovoj kabini niža. Samim tim, vožnja u ovim vozilima je komfornija i ređe zahteva uključivanje klime, koja troši gorivo.

Tamnija vozila su veći potrošači goriva

Tamniji automobili su, sa druge strane, mnogo veći potrošači goriva, pokazala su istraživanja. Kada stoje parkirana, ova vozila imaju tendenciju da apsorbuju veću količinu sunčevih zraka, zbog čega se i brže zagrevaju, a u toplijem periodu godine mogu dostići i temperature opasne po život. Kada vozač ili putnici uđu u usijani automobil, klima je prvo što se uključuje, zbog čega se i potrošnja goriva automatski povećava.

Razlika u potrošnji je osetna na godišnjem nivou

Istina, razlika u potrošnji goriva nije dramatična ukoliko se ovaj parametar posmatra na dnevnom ili nedeljnom nivou, ali ako se sagleda dugoročno (tokom godinu dana), brojka je značajna. Svetliji automobili zbog ređe i vremenski kraće upotrebe klimatizacije troše čak 13 procenata manje goriva u odnosu na tamnije četvorotočkaše, preneo je portal AutoDžoš, pozivajući se na istraživanje kalifornijskih naučnika.

image