Magazin

Kako su dragocenosti dinastije Romanov slučajno pronađene u jastučnicama nakon čak 90 godina

Oko 60 zlatnih tabakera, dugmadi za manžetne, srebrnine i dragocenog kamenja ležalo je sakriveno u dvema jastučnicama u arhivi zgrade švedskog ministarstva inostranih poslova. Na dragocenosti dinastije Romanov zaboravili su svi, a otkriće se dogodilo sasvim slučajno, čak 90 godina kasnije.
Kako su dragocenosti dinastije Romanov slučajno pronađene u jastučnicama nakon čak 90 godina© РИА Новости / Игорь Руссак

Dragocenosti ruske carske porodice su ne samo materijalno dobro, već i istorijska i kulturološka zaostavština te epohe. Pripadnici dinastije Romanov su, svi odreda, voleli i nakit i dragoceno kamenje i umetnička dela i vredne predmete pokućstva, poput srebrnih escajga i vrednih servisa za ručavanje. 

Romanovi su imali važan zadatak: Da sačuvaju svoje dragocenosti od uništenja

Kada je početkom 1917. godine u Petrogradu otpočela revolucija, Romanovi su brže bolje doneli odluku da svoje dragocenosti sakriju, ne bi li ih sačuvali od uništenja. Ne znajući kako to da izvedu, obratili su se za pomoć diplomatskom predstavništu Švedske u svom gradu.

Zvaničnici su, iz želje da održe tople odnose sa članovima dinastije Romanov, odmah ponudili pomoć i Mariji Pavlovnoj, rođenoj tetki imperatora Nikolaja II koja je i došla na ideju da im se obrati, obećali da će se postarati da sve njene dragocenosti bezbedno prevezu i uskladište.

Pakovanje je bio dug i mukotrpan proces, budući da je u posedu dinastije Romanov bilo nebrojano mnogo nakita, srebrnine, dragocenog kamenja i drugih istorijskih artefakata. Deo je smešten u kovčege za transport, a deo je knjeginja odlučila da spakuje u jastučnice.

Knjeginja je zaboravila na dragocenosti, a njena tajna je čuvana punih 90 godina

Godinu dana nakon što su dragocenosti napustile dom Romanovih i stigle u predstavništvo Švedske, a potom i u Ministarstvo inostranih poslova u Stokholmu, Marija Pavlovna je emigrirala u Francusku, a na jastučnice potpuno zaboravila, iako su se u njima nalazile brojne njoj drage uspomene.

Još dve godine kasnije ona je preminula, a informacija o tome da se u posteljini krije vredna imovina dinastije Romanov otišla je sa njom u grob. Tajna o dragocenostima čuvana je još punih 90 godina, a otkriće se dogodilo sasvim neočekivano, kada se Ministarstvo selilo na novu adresu.

Tokom pakovanja stvari, u arhivi zgrade diplomata je ugledao dve jastučnice. "Pronašli smo veliki broj dragocenih predmeta koji su pripadali Velikoj knjeginji Mariji Pavlovnoj", rekao je Krister Valbek tokom intervjua na švedskom radiju 2009. godine, kada se otkriće dogodilo.

Vrednost pronađenih dragocenosti se procenjuje na preko 2 miliona evra

U jastučnicama se skoro čitav jedan vek nalazilo preko 60 dragocenosti Romanovih: zlatnih tabakera, dugmadi za manžetne, ramova za slike, srebrnine, dragocenog kamenja i čestitki koje su članovi dinastije slali jedni drugima za Božić, rođendane i imendane. Bilo je čak i predmeta koje su izarađivali poznati juveliri poput Faberžea i Bolina.

Svi predmeti su u najkraćem mogućem roku predati potomcima ruske carske porodice. Deo dragocenosti odmah je stavljen na aukciju, a deo zaržan kako bi se sačuvala uspomena na prošla vremena. Prema procenama stručnjaka, vrednost ove kolekcija premašiće 20 miliona švedskih kruna, odnosno 2 miliona evra.

Naslednici carske porodice su tada istakli kako bi najviše voleli da se među kupcima nađu ljudi iz Rusije, kako bi njihovo porodično nasleđe bilo vraćeno u svoju domovinu. Nakon aukcije, deo novca izdvojen je za rekonstrukciju Kontreks Vile u Francuskoj, u kojoj je sahranjena Marija Pavlovna.

image