Magazin

Arheolozi otkrili 200 godina staru poruku u boci (FOTO)

Izgleda da ništa više ne raduje arheologe kao poruka u boci, a posebno ako je pisamce ispisao njihov nekadašnji kolega. Naime, istraživači su pronašli poruku iz 19. veka na papiru, uvezanu koncem, gde uvaženi P. Ž. Fere obaveštava da "nastavlja svoja istraživanja", a njegove sadašnje kolege smatraju da je ovo otkriće magično.
Arheolozi otkrili 200 godina staru poruku u boci (FOTO)© photoangel/freepik

Grupa volontera arheologa koja iskopava ostatke galskog lokaliteta na severnoj obali Francuske otkrila je poruku staru 200 godina koju je ostavio njihov prethodnik, arheolog.

Zbog erozije obale, poslednjih godina ponovo je došlo do iskopavanja 2 hiljade godina starog lokaliteta, koji se nalazi na liticama u blizini lučkog grada Dijepa. Iako su studenti pronašli brojne artefakte, uključujući drevne komade grnčarije, najveće iznenađenje bilo je mnogo novijeg datuma i stiglo je u maloj staklenoj boci koja je bila smeštena u glinenom loncu.

Poruka unutar boce glasila je: "P. Ž. Fere, rodom iz Dijepa, član raznih intelektualnih društava, vršio je iskopavanja ovde u januaru 1825. godine. Nastavlja svoja istraživanja u ovom ogromnom području poznatom kao Citte de Limes ili Cezarov logor".

"Bio je to magičan trenutak. Iskopavanja su donela veoma dirljivo i posebno svedočanstvo. Ova vremenska kapsula ostavljena je u delu koji se već dugo istražuje i sada je ugrožen povlačenjem obale", kazao je G. Blondel, koji predvodi iskopavanja, a piše Artnet. 

Boca, kakve su žene u 19. veku punile mirisnim solima i nosile oko vrata, pronađena je sa dva novčića. Blondel je naglasio da iskopavanja i dalje traju.

P. Ž. Fere bio je značajan stanovnik ovog područja u 19. veku i nastavio je tradiciju iskopavanja koja datira iz ranog 18. veka. Fere je napravio neke od prvih preciznih topografskih mapa lokaliteta i otkrio dokaze da je to bilo utvrđeno galsko naselje.

Nazivi koje je Fere dao ovom lokalitetu, Citte de Limes ili Cezarov logor, i dalje se koriste naizmenično. Veruje se da je Cezarov logor bio naziv koji je dao Luj XIII tokom ribolovačkog putovanja u toj oblasti.

image