Kada uzimati minerale, a kada vitamine

Vitamine i minerale spominjemo skoro uvek zajedno, ali koja je razlika između njih? Oba navedena mikronutrijenta su važna za organizam i dok minerali potiču iz zemlje i vode, vitamini vode poreklo od biljaka i životinja. Najbolje je da ih unosimo kroz uravnoteženu ishranu, a dodatna suplementacija zavisi od toga šta je potrebno organizmu. Na primer, vitamin C jača organizam, dok je jod neophodan za pravilan rad štitne žlezde.

Vitamine i minerale dobijamo na isti način, kroz hranu koju jedemo, i zato se stalno ističe da ishrana treba da bude izbalansirana i nutritivno bogata. Koja je onda razlika između ovih mikronutrijenta i kada koristiti koji? 

Vitamini

Vitamini su supstance koje se nalaze u hrani koju jedemo a ova organska jedinjenja nastaju zahvaljujući životinjama i biljkama. Zbog toga je konzumiranje određenog povrća, mesa i mlečnih proizvoda dobar izvor vitamina. Oni su grupisani u dva glavna tipa, na osnovu načina na koji se rastvaraju i skladište u organizmu.

Vitamini rastvorljivi u vodi se ne skladište u telu, te ih morate redovno konzumirati kroz ishranu. To uključuje vitamine kao što su C, B2, B6, B12 i folnu kiselinu. Sa druge strane, vitamini rastvorljivi u mastima se skladištiti u masnom tkivu i jetri za kasniju upotrebu. Pošto se mogu čuvati, nije nužno da ih jedete svaki dan, a to uključuje vitamine poput A, D, E i K.

Dve glavne vrste minerala

Minerali su neorganski elementi i apsorbuju ih biljke ili ih jedu životinje, koje kasnije unosimo ili koristimo u drugim vrstama proizvoda.

Makrominerali koji su veliki igrači kada je u pitanju održavanje zdravlja tela. To su minerali koji su telu potrebni u većim količinama, dakle, većim od 100 miligrama. Ovo uključuje minerale kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum i natrijum. Mikrominerala je potrebno manje u telu i ova grupa uključuje cink, jod, selen, bakar, mangan.

Ključni i vitamini i minerali - kad se koji koristi

Svaka vrsta vitamina i minerala ima posebnu ulogu, a telu je potrebno malo svakog od njih da bismo bili zdravi i uravnoteženi. U zavisnosti šta je potrebno telu, u nastavku pročitajte kada treba uzimati minerale, a kada vitamine, naravno posle razgovora sa lekarom. 

Vitamin A: Pomaže zdravlju čula vida i čini kožu zdravom.

Vitamin C: Učestvuje u zaceljivanju rana i jača imuni sistem.

Vitamini B: Postoji nekoliko, kao što su B2 (riboflavin), B6, B12, biotin i folna kiselina. Oni pomažu telu da koristi energiju iz hrane, stvara crvena krvna zrnca i održava mozak i nerve zdravim.

Vitamin D: Jača kosti pomažući telu da koristi kalcijum.

Vitamin E: Štiti ćelije od oštećenja i održava kožu zdravom.

Vitamin K: Pomaže u zgrušavanju krvi kada se posečete.

Glavni minerali koji su potrebni za razvoj i dobro funkcionisanje 

Kalcijum: Neophodan za izgradnju i održavanje jakih kostiju i zuba, kao i za podršku mišićnoj funkciji, nervnoj signalizaciji i zgrušavanju krvi.

Hrom: Potreban samo u tragovima, hrom pomaže insulinu da reguliše šećer u krvi, kao i telu da metabolizuje proteine, ugljene hidrate i masti.

Bakar: Učestvuje u obnavljanju kože, sprečava anemiju i jača imuni sistem.

Jod: Utiče na zdravlje štitne žlezde i pomaže u razvoju mozga.

Gvožđe: Pruža kiseonik telu, održava nivo energije i podržava imuni sistem.

Magnezijum: Vitalan za funkciju mišića i nerava, upravljanje glukozom u krvi, proizvodnju energije i sintezu DNK, RNK i proteina.

Mangan: Poboljšava funkciju mozga, smanjuje upale i vitalan je za jake kosti.

Fosfor: Zajedno sa kalcijumom učestvuje u izgradnji jakih kostiju i zuba, učestvuje u popravljanju tkiva.

Kalijum: Pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti, kontrakcija mišića i nervnih signala, i ključan je za pravilno funkcije srca.

Natrijum: Neophodan za održavanje ravnoteže tečnosti, funkcije nerava i mišićnih kontrakcija, ali previše ovog minerala može dovesti do visokog krvnog pritiska i drugih problema.

Cink: Utiče na imunološku funkciju, zarastanje rana i sintezu DNK i ključan je za pravilan rast i razvoj.

Koje vitamine i minerale treba uzimati

Možete dobiti sve esencijalne vitamine i minerale koji su potrebni kroz uravnoteženu, zdravu ishranu. U stvari, to je najbolji način da osigurate da telo apsorbuje ove važne hranljive materije. Povremeno može imati smisla da uzimate suplemente, ali to uvek treba da uradite nakon razgovora sa svojim lekarom, piše Klivlend klinika.