Muškarci su spremni na velike rizike zbog ženskog glasa, kaže studija

Od veličanstvenog udvaranja putem plesa pa do Trojanskog rata, muškarci su skloni da rade prilično čudne stvari kako bi impresionirali ženu. Ipak, do koje mere će ići da osvoje svoju damu zavisi i od njenih zavodljivih sposobnosti, a izgleda da su u određenim situacijama muškarci spremni na veliki rizik zbog žena, posebno zbog onih sa visokim glasom, pokazuje novo istraživanje.

Muškarci su spremniji da se upuste u rizične situacije zbog žena sa visokim glasom, ali samo ako ona pokazuje interesovanje ili odobrava takvo ponašanje, rezultati su studije objavljena u časopisu Personality and Individual Differences. Dodatni testovi su otkrili da, kada žene nisu zainteresovane, muškarci imaju tendenciju da se ponašaju opreznije.

Prethodna istraživanja o atraktivnosti ženskog glasa otkrila su da muškarci preferiraju žene sa visokim, živahnim glasom u poređenju sa onim koje govore dubljim, zavodljivim tonom. U novoj studiji, istraživači u Kini su otišli korak dalje pitajući do koje mere muškarci traže takve žene.

"Ova studija pokazuje da na individualnu psihologiju i ponašanje ne utiču samo evolucioni faktori, već značajno i sociokulturni kontekst u kome se razvijaju. Rizično ponašanje kod muškaraca pokazuje osetljivost na situaciju i rezultat je kako prirodnih tako i kulturnih adaptacija", zaključili su autori studije u svom izveštaju.

Kako je tekla studija

Naučnici su sproveli dva eksperimenta u kojima su muškarci učestvovali u hipotetičkim scenarijima u virtuelnoj realnosti, gde su dobijali uputstva od ženskog glasa sa visokim ili niskim tonom. Prvi test je uključivao simulaciju vožnje gde je ženski glas davao navigaciona uputstva, a muškarci su imali mogućnost da ili uspore ili prođu kroz žuto svetlo na semaforu.

Drugi test je podigao ulog. Dve grupe muškaraca su slušale marketinšku prezentaciju koju su govorile žene. Nakon prezentacije, ocenjivali su atraktivnost glasa.

Zatim su dobili izjave o ženskim preferencama. Svaki muškarac je primio jednu od dve poruke: da žene žele muškarce koji su "hrabri, snažni, zdravi, sportski nastrojeni i muškobanjasti" ili "strpljivi, orijentisani na porodicu, ljubazni, pažljivi i zreli" - jedna poruka je podsticala rizično ponašanje, dok je druga odvraćala od njega.

Na kraju, muškarci su stavili opremu za virtuelnu realnost i dobili zadatak da pređu trometarsku dasku koja je visila sa digitalne zgrade. Brzina kojom su završili zadatak smatrana je merom njihovog rizičnog ponašanja.

Rezultati oba testa su pokazali da su muškarci bili spremni da preuzmu veće rizike pod uticajem visokog ženskog glasa. Međutim, jedini scenario u kome visoki glas nije imao uticaja na rizično ponašanje bio je onaj u kojem su muškarci bili informisani da žene više vole muškarce koji su oprezniji, piše Njujork post.