Magazin

Koliko često treba da menjate četkicu za zube - možda je ipak koristite duže nego što treba

Svi znamo da treba da peremo zube dva puta dnevno, ali koliko često zaista treba da menjamo četkicu za zube?
Koliko često treba da menjate četkicu za zube - možda je ipak koristite duže nego što treba© Roman Marchenko/unsplash

Pranje zuba je brz i jednostavan način da utičemo na naše oralno zdravlje, uklonimo plak i meke naslage i smanjimo rizik od bolesti desni. Stomatolozi preporučuju pranje zuba dva minuta dva puta dnevno i odabir četkice za zube sa mekim vlaknima. Da bi zubi bili zdravi, pored redovnog pranja, potrebno je koristiti konac, ograničiti slatkiše, gazirana pića i neophodno je da redovno posećujemo zubara.

Vremenom, četkica za zube može postati kontaminirana bakterijama, ostacima hrane, krvlju i pljuvačkom. Zato, da bi četkica bila što efikasnija, potrebno je da ima kvalitetne dlačice koje nisu istrošene.

Ipak, kada je vreme da zamenimo četkicu za zube?

Redovno pranje kvalitetnom četkicom za zube je važan način za prevenciju i lečenje upale desni, najranije faze parodontalne bolesti. Stomatolozi preporučuju zamenu četkice za zube svaka tri do četiri meseca. Međutim, važnije je obratiti pažnju na znake koji ukazuju da je četkice spremana da se baci, a ne na to koliko je stara, piše Veli vel helt.

Znakovi koji ukazuju da je četkica spremna da se zameni novom su dlačice koje su raspršene preko širine osnove četkice za zube, ili su zakrvljene ili meke na dodir.

Takođe, što se tiče električnih četkica za zube, treba zameniti glavu ovog uređaja na svaka tri meseca.

Koji su mogući rizici

Čekinje koje su previše mekane ili raširene ne mogu efikasno ukloniti plak i meke ostatke sa zuba. Vremenom, plak i ostaci se nakupljaju, što dovodi do karijesa, gingivitisa i drugih oralnih zdravstvenih problema. Pored menjanja četkice za zube svaka tri do četiri meseca, treba je držati na otvorenom pultu, a ne u zatvorenoj kutiji, takođe uvek je temeljno isprati vodom i ne potapati je u vodicu za ispiranje usta ili rastvor za dezinfekciju.

image