Magazin

Dama u crnom: Kako je nepozvana gošća na carskom venčanju prorekla sudbinu mladenaca

Do svečanog pojavljivanja mladenaca, ruskog carevića Aleksandra II i njegove buduće supruge Marije Aleksandrovne, ostalo je svega nekoliko minuta. Crkva u Zimskom dvorcu bila je dupke puna, a gosti su sa nestrpljenjem iščekivali početak svečanosti. Međutim, u poslednjem trenutku radost kvari nepozvana gošća - žena zavijena u crno.
Dama u crnom: Kako je nepozvana gošća na carskom venčanju prorekla sudbinu mladenaca© DALL-E by ChatGPT

Venčanje carevića Aleksandra II i Marije Aleksandrovne bilo je događaj godine, na kome se uz prisustvo mnogobrojnih zvanica proslavljala ljubav. Za ovu svečanost carski dvor Romanovih se pripremao nekoliko meseci unapred, a sve je bilo promišljeno do najsitnijih detalja. Sve, osim jednog - u Zimski dvorac nekako se ušunjala nepozvana gošća, koja je svojom pojavom slutila na nevolju.

Nepozvana gošća je narušila mir

Damu u haljini, obavijenu čipkanim ogrtačem crne boje, primetili su u gužvi zvanica čuvari, koji su "patrolirali" Zimskim dvorcem motreći na red i mir. Čim su je spazili, oni su joj odmah prišli, naredivši joj da svoju neumesnu, pa čak i skandaloznu toaletu momentalno skine, jer asocira na nesreću i smrt. Žena je poslušala naređenje, ali samo delimično, drsko prebacivši ogrtač preko ruke, tako da se crnina i dalje jasno vidi.

Smatra se da ovaj incident nije mogao biti slučajnost. Pošto je svaka manje ili više obrazovana dama sredinom 19. veka znala da crna odećanije prikladna na venčanju.

Svi su se pitali kako je žena ušla u dvorac

Svi koji su gošću primetili imali su samo dva pitanja: prvo - kako je nepoznata žena sva u crnom uopšte uspela da uđe u zamak, ako je prisustvo svečanosti bilo omogućeno samo članovima carske dinastije i najbližim prijateljima, a dres-kod strogo konrolisan na ulazu? I drugo - ko je ta sumnjiva dama, kojoj porodici pripada i da li je došla u pratnji nekog prijatelja (odnosno pomagača) ili sama?

Tajna toalete je otkrivena, ali motiv nikada nije 

Imajući u vidu strogu kontrolu na ulazu u dvorac, preostajao je samo jedna logičan zaključak: nepozvana gošća je došla sama, a svoj "baksuzni" ogrtač unela je sa sobom ispod haljine, kako bi ga ogrnula tik pred izlazak mladenaca. I to sa jednim ciljem - da sudbinu njihovog braka već u prvim trenucima "zapečati". Šta je bio motiv - ljubomora ili nešto drugo - nikada nije otkriveno.

Brak je i zaista krenuo nizbrdo, a mnogi za to krive damu u crnom

Iako ni carević ni njegova supruga nepoznatu damu u crnom nisu primetili tokom davanja bračnih zaveta, negativna energija koju je ona svojom pojavom unela u dvorac odrazila se i na mladence i njihov brak. Teoretičari zavere i dan danas tvrde da je upravo zbog nepozvane gošće zajednički život Aleksandra II i Marije Aleksandrovne bio vrlo neskladan, pun preljuba i razočaranja.

Buduća carica je nekoliko dana pred venčanje naslutila nevolju

Nekoliko dana pre svečanosti, buduća carica je predosetila da će nešto krenuti po zlu, a svoje strepnje podelila sa svojim bratom. "Sve više se bliži taj dan. Ah, Karl! Još samo 5 dana! To je strašno! Danas sam posebno tužna: imam osećaj težine u grudima, plakala bih, ali ni to ne mogu", pisala je ona u pismu bratu. Izgleda da je osećaj nije prevario.

image