Magazin

Naučnici učinili nemoguće: Iz semenke stare 1.000 godina niklo je drvo koje se spominje u Bibliji

Gotovo čitav jedan milenijum u Judejskoj pustinji ležala je semenka nepoznatog drveta, koja je, od kako je otkrivena, intrigirala naučnike. Nakon skoro 14 godina istraživanja, oni su uspeli ne samo da otkriju o kojoj biljci je reč, već i da je "dignu iz mrtvih". Drvo koje je izraslo iz semenke moglo bi pripadati izgubljenoj lozi koja se pominje u Bibliji, kažu naučnici.
Naučnici učinili nemoguće: Iz semenke stare 1.000 godina niklo je drvo koje se spominje u Bibliji© DALL-E by ChatGPT

Mala, potpuno sasušena semenka veličine tek nešto više od jednog i po centimetra otkrivena je krajem 80-ih godina prošlog veka, u pećini u sred Judejske pustinje, smeštenoj u srcu Bliskog Istoka. Kada je pronađena, ona nije davala nikakve "znakove života", niti po izgledu podsećala bilo koju semenku poznatu naučnicima.

Istraživači smatraju da bi potpuno razvijen primerak mogao biti izvor biblijskog "cori" - smolastog ekstrakta povezanog sa lečenjem u knjizi Postanja, Jeremiji i Jezekilju.

"Identitet biblijskog 'cori' dugo je bio predmet rasprava", napisali su istraživači u studiji. Supstanca je povezana sa istorijskom regijom Gilead, koja se nalazi istočno od reke Jordan između reke Jarmuk i severnog kraja Mrtvog mora. Sada, oživljavanjem ove semenke, tim naučnika misli da je konačno rešio misteriju koja stoji iza ovog biblijskog balzama.

DNK analiza i radiougljenične analize otkrile su starost i poreklo semenke

Koristeći najsavremenije tehnike DNK, hemijskih i radiougljeničnih analiza, naučnici su uspeli da otkriju da misteriozna semenka datira iz perioda između 993. i 1202. godine naše ere, kao i da najverovatnije pripada rodu drveća Commiphora, a porodici smirne i tamjana.

Drveće iz ove porodice uglavnom je zastupljeno na prostorima Afrike, Madagaskara i Arapskog poluostrva, ali kojoj tačno vrsti pripada pronađena semenka još uvek se ne može sa sigurnošću reći. Za to će naučnici morati da se strpe još koju godinu.

Od semenke do impozantnog drveta 

Istraživačima je bilo potrebno dugih 14 godina da potpuno sasušenu semenku preporode", a danas, nakon toliko uloženog truda i vremena, drvo koje je iz nje izniklo izgleda zaista zadivljujuće. "Šiba", kako su je od milošte nazvali naučnici, visoka je čitava 3 metra, a njen najveći adut je njena bujna krošnja jarko zelene boje.

Analize su pokazale da drvo ima mnoštvo lekovitih svojstava zahvaljujući visokom sadržaju pentacikličnih triterpenoida - biološki aktivnih jedinjenja koja imaju antioksidativna, antiinflamantorna i antikancerogena dejstva. Naučnici su isprva verovali da je u pitanju drvo od kojeg se pravio "Judejski balzam", ali je nedostatak aromatičnih jedinjenja ovu teoriju brzo opovrgao.

Drvo koje je izraslo iz semenke se spominjalo u Bibliji

Impresivne isceliteljske moći smole ovog drveta spominju se u Bibliji - u knjizi Postanja i knjigama proroka Jeremije i Jezekilja, a poznato je da se ona koristila i kao važan element brojnih religioznih obreda. 

"Naši nalazi pokazuju da Šiba može predstavljati izumrlu ili istrebljenu biljku poreklom iz ovog regiona, čija je smola "cori" spominjana u biblijskim tekstovima i opisivana kao vrlo lekovita i bez mirisa", napisali su naučnici u studiji koju je preneo portal Lajv Sajens.

image