Sezona je prehlada - kako ojačati organizam da se i vi ne razbolite

Primetićete da se na poslu mnoge kolege žale na prehladu, a sličan slučaj je sa decom u školama i vrtićima. Jesen ne znači samo prijatnije vreme, već nagoveštava i dolazak virusa i prehlada, pa je važno da ojačamo imunitet. Redovno vežbanje, dobar san i uravnotežena ishrana su samo neki od načina da se spreči prehlada, grip i druge bolesti.

Kijanje, bol u grlu, zapušen nos, ponekad i temperatura i malaksalost su izgleda neizbežni početkom jeseni. Prehlada, grip, pa čak i bakterijske infekcije kao da su u punom jeku, pa se postavlja pitanje šta možemo da uradimo kako bismo pomogli organizmu da se izbori sa svim tim?

Jesti zeleno povrće, uzimati vitamin D

Zeleno, lisnato povrće bogato je vitaminima i drugim nutritijentima koji pomažu da održimo uravnoteženu ishranu i pozitivno utiču da imuni sistem bude zdrav. Nezaobilazan je i vitamin D koji se nalazi u jajima, pečurkama, lososu, piše Helt Lajn.

Vežbanje i dobar san

Redovno vežbanje, hodanje tri puta nedeljno na svežem vazduhu čini čuda za organizam - održava formu, a takođe smanjuje stres što značajno pomaže telu da se bori protiv prehlade. Adekvatan san je izuzetno važan posebno ako smo bili izloženi virusu, naglašava se u studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine.

Izbegavati alkohol

Konzumiranje alkohola može oštetiti određene ćelije koje čine vitalnu komponentu imunog sistema. Povećano konzumiranja alkohola tokom vremena utiče na izloženost osobe bakterijskim i virusnim infekcijama. Dakle, eliminisati alkohol iz upotrebe kako bi telo bilo što manje podložnije bolestima. 

Zeleni čaj i boje u tanjiru

Vekovima se zeleni čaj povezivao sa dobrim zdravljem i njegove zdravstvene prednosti mogu biti posledica visokog nivoa antioksidanata, zvanih flavonoidi. Nekoliko šoljica ovog čaja dnevno može dovesti do potencijalnih zdravstvenih koristi. To uključuje niži krvni pritisak i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Preporuka je da se pojača unos voća i povrća, jer je opšte poznata njihova korisnost u situacijama kada se borimo protiv virusa. Takođe, u borbi protiv prehada dobro su se pokazale pileća supa, beli luk, čaj od đumbira, citrusi.

Higijena

Ograničavanje izloženosti bolesti izbegavanjem klica je ključno za očuvanje zdravlja, te je neophodno da peremo ruke redovno pre jela ili pripreme hrane. Takođe, kada kašljemo ili kijamo treba pokriti nos i usta maramicom, a alkohol ili sredstvo za dezinfekciju treba da je spakovano u torbi, posebno ako smo u pokretu.