Magazin

Svako treće dete u svetu je kratkovido, pokazuje studija

Mobilni telefoni i vreme provedeno iskred ekrana su uzeli maha u svakom pogledu, a najnovije istraživanje predočava alarmantan podatak - više od trećine dece širom sveta bilo je kratkovido 2023. godine, a ovaj procenat će porasti na skoro 40 odsto do 2050. godine. Istraživači koji su radili na globalnoj analizi kažu da je "lokdaun" za vreme Kovida 19 imao negativan uticaj na vid jer su deca provodila više vremena pred ekranima, a manje na otvorenom.
Svako treće dete u svetu je kratkovido, pokazuje studija© Andrea Piacquadio/pexels

Kratkovidost ili miopija se odnosi na to kada su bliži objekti jasni, ali udaljeni zamagljeni. Primećeno je da je došlo do značajnog porasta kratkovidosti među decom i adolescentima u poslednjih 30 godina - sa 24 odsto u 1990. na skoro 36 odsto u 2023. godini, navodi se u članku objavljenom u British Journal of Ophthalmology.

"Kratkovidost se danas pojavila kao glavni problem javnog zdravlja, sa upečatljivim dokazima o brzom porastu njene prevalencije, posebno u zemljama jugoistočne Azije kao što su Singapur, Kina i Tajvan", navodi se i otkriva da deca iz istočne Azije imaju najveća stopa kratkovidosti.

Ovo bi moglo biti delimično zbog činjenice da deca iz istočne Azije počinju formalno obrazovanje 2 ili 3 godine, ranije nego deca u drugim regionima, kažu istraživači.

Japan je na vrhu liste, sa 86 odsto kratkovide dece, a sledi Južna Koreja sa 74 odsto.

Mlađa deca su bila podložnija faktorima životne sredine nego odrasli i to je posebno značajno za decu predškolskog uzrasta, jer se nalaze u kritičnom periodu vizuelnog razvoja, naglašavaju istraživači.

Predviđa se da će prevalencija miopije nastaviti da raste među decom i adolescentima, dostižući 36,6 odsto 2040. i 39,8 odsto 2050. godine, piše Si-En-En.

Šta uraditi

Istraživači preporučuju da mladi ljudi počnu da razviju naviku redovnog praktikovanja mera zaštite očiju.

"Studenti bi takođe trebalo da povećaju količinu vremena koje provode na fizičke aktivnosti i smanje vreme koje provode ispred televizora, na telefonu, smanje igranje igrica i surfovanje internetom", savetuju naučnici.

Pravilo 20-20-20

Sati i sati ispred ekrana mogu izazvati naprezanje i suvoću očiju. Doktori predlažu da sledimo "pravilo 20-20-20".

"Pravite pauze od 20 sekundi svakih 20 minuta da biste pogledali 20 stopa (oko 6 metara) od svog uređaja. Fokusirajte se na opuštanje očiju i treptanje. Povremena upotreba veštačkih suza, može pomoći kod suvog oka", savetuje dr Bendžamin Botsford.

Doktor napominje da je boravak na otvorenom dobro za oči, jer je "u korelaciji sa smanjenom učestalošću kratkovidosti u detinjstvu".

image