Magazin

Kunstkamera: Najstariji ruski muzej čiji eksponati lede krv u žilama i imaju mistične moći

Dvoglave bebe u formalinu, skeleti životinja i ptica, minerali, herbarijumi, statue koje se u noći pomeraju i teraju u smrt - sve ovo deo je zbirke najstarijeg ruskog muzeja. Kunstkamera je sve samo ne običan muzej. Ona je i prva institucija Carske Rusije koja je služila za širenje obrazovanja, a danas i jezgro naučne baze Ruske akademije nauka.
Kunstkamera: Najstariji ruski muzej čiji eksponati lede krv u žilama i imaju mistične moći© Wikimedia Commons / W. Bulach - Own work

Muzej Kunstkamera je danas jedna od najvećih atrakcija Sankt Peterburga. Za njegovo postojanje Rusija i Severna prestonica bi trebalo da zahvale caru Petru I, koji je još davne 1714. godine odlučio da napravi zbirku retkih eksponata.

Kada kažemo retkih, to je zaista tako: dvoglave tek rođene bebe, nedovoljno razvijeni fetusi iz kojih viri pupčana vrpca, primeri patoloških deformiteta i kancerogenih formacija - samo su delić onoga što se u Kunstkameri izlagalo. Naravno, bilo je i običnijih stvari, poput satova, nošnji i knjiga.

Prvi ruski muzej otvorio je svoja vrata za posetioce 1718. godine. Međutim, na veliku žalost cara, stanovnici Sankt Peterburga i turisti nisu bili nimalo oduševljeni onime što su u njemu videli. Štaviše, eksponati su izazvali sveopšte zgražavanje posetilaca.

Nečiste sile i mistične pojave

Gradom su, ubrzo nakon otvaranja Kunstkamere, krenule da kolaju priče da se na zastrašujućim eksponatima čuvanim u teglama sa formalinom nalazi i pečat Antihrista, a da se u hodnicima i muzejskim salama oseća prisustvo nečistih sila.

Pojedini posetioci išli su i korak dalje i govorili da se eksponati sami pomeraju. Možda to i ne bi bilo toliko strašno da su u pitanju slike ili skulpture, ali imajući u vidu da su najveći deo izložbe činili delovi ljudskih tela ili nekada živa bića - legenda se brzo prošilila gradom.

Videvši da je interesovanje veoma slabo i da je strah narod obuzeo strah, car je došao na ideju da privuče posetioce u muzej, te je rešio da ulaz bude besplatan i naredio da svaki gost bude poslužen kafom, vinom ili votkom. Dobar marketing, bez dileme.

Dva eksponata donose nesreću

Među i ovako zastrašujućim eksponatima, dva se naročito ističu, a sve zbog toga što onima koji se nađu u njihovoj blizini donose nesreću. Jedan od zlokobnih predmeta je drveni zidni sat, a drugi - naizgled sasvim bezazlena bronzana statua mačke. 

Kazaljke sata gotovo uvek stoje, ali ponekad, ničim izazvane, navodno počinju da idu unazad. Svaki put kada se to desilo, one su se zaustavljale na istom vremenu - 9 sati i 45 minuta. Legenda kaže da nakon toga neko od zaposlenih muzeja u najskorije vreme umire.

Statua mačke vodi u smrt ukoliko u trenutku kada ona trepne neko stoji pored nje. Navodno je jedan student želeo da ovo testira i ostao celu noć u muzeju sedeći pored mačke, a kada su zaposleni ujutru došli na posao, momka nije bilo - nestao je bez traga, a mačka se zlokobno osmehivala.

image