Magazin

Vraća se zakon iz Musolinijevog doba: Italijanski učenici mogu pasti razred zbog lošeg vladanja

Italija je ponovo uvela oštru meru obaranja učenika zbog lošeg vladanja, vraćajući politiku koja je prvi put uvedena tokom Musolinijevog režima. Novi zakon dozvoljava školama da učenike osnovnih i srednjih škola, koji dobiju slabe ocene iz vladanja, obaraju bez obzira na njihov akademski uspeh. Ovaj potez je odgovor na rastuću agresiju prema nastavnicima, sa povećanjem incidenata za više od 110 posto od početka godine, a predviđa i kazne do 10.000 evra za nasilničko ponašanje učenika ili roditelja.
Vraća se zakon iz Musolinijevog doba: Italijanski učenici mogu pasti razred zbog lošeg vladanja© Freepik

Ovaj zakon daje školama ovlašćenje da obaraju učenike isključivo na osnovu njihovog ponašanja. Politika "ocena iz vladanje", slična meri koju je prvi put uvela vlada Benita Musolinija 1924. godine, deo je zakona o obrazovanju koji je u sredu odobren u parlamentu. 

Učenici osnovnih i srednjih škola koji iz vladanja dobiju ocenu pet ili manje od maksimalnih 10, pašće godinu i moraće da je ponavljaju, čak i ako su im akademski rezultati dobri. Srednjoškolci koji dobiju šesticu iz vladanja moraće da polažu test iz građanskog vaspitanja. Ocene iz vladanja takođe će u velikoj meri uticati na polaganje završnog ispita, poznatog kao maturità.

"Reforma ocena iz vladanje vraća značaj individualne odgovornosti, stavlja poštovanje ljudi i javnih dobara u centar i vraća autoritet nastavnika," izjavio je Đuzepe Valditara, ministar obrazovanja u vladi Đorđe Meloni.

Meloni je ranije izjavila da će ova promena "vratiti poštovanje" u škole.

Uvedene su i kazne od 500 do 10.000 evra za akt agresije ili nasilja prema školskom osoblju.

Italijansko udruženje prosvetara ANP podržalo je usvajanje zakona. Od početka ove godine došlo je do drastičnog povećanja broja incidenata u odnosu na prošlu - čak 110 odsto.

U mnogim slučajevima nastavnici su morali da traže medicinsku pomoć, dok su u drugim počinioci bili roditelji učenika. Često dolazi i do sukoba između učenika i nastavnika zbog korišćenja mobilnih telefona na času.

"Učenici treba da treba da budu pozvani na odgovornost i da snose posledice svojih postupaka", izjavio je je Antonelo Đaneli, predsednik ANP-a.

Ipak, koordinator Nacionalnog udruženja učenika Tomaso Marteli ocenio je da je ova mera usmerena samo na "jačanje autoritativne i kaznene kulture".

Prvobitni zakon iz Musolinijevog perioda bio je na snazi do sredine 1970-ih, pre nego što je ukinut u osnovnim i srednjim školama nakon studentskih protesta. Modifikovana je tokom godina pre nego što je potpuno ukinuta u svim školama 2000. godine, piše Gardijan.

image