Misteriozna bela supstanca sa mumija zapravo je najstariji sir na svetu

"Ovo je najstariji poznati uzorak sira koji je ikada otkriven u svetu", reakcija je naučnika na nedavni drevni pronalazak u Kini. Naime, kada su istraživači testirali misterioznu supstancu na glavama i vratovima drevnih mumija pronađenih u kineskom Tarimskom basenu, otkrili su da je to najstariji sir na svetu.

Arheolozi su pre dve decenije otkrili zagonetni materijal koji se nalazio na nekoliko mumija sahranjenih na groblju na severozapadu Kine, a sada DNK testovi ukazuju da je misteriozna supstanca kefir sir i da je proizveden korišćenjem kravljeg i kozjeg sira, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Cell.

Sir je sadržao nekoliko bakterijskih i gljivičnih vrsta, uključujući Lactobacillus kefiranofaciens i Pichia kudriavzevii, koje se obe nalaze u savremenim kefir zrnima. Ova zrna su simbiotičke kulture koje se sastoje od mešavine bakterija i kvasca, koji fermentiraju mleko u sir, slično starteru za kiselo testo, navodi se u saopštenju.

"Ovo je najstariji poznati uzorak sira koji je ikada otkriven u svetu. Hrana poput sira je izuzetno teška za očuvanje tokom hiljada godina, što čini ovu priliku retkom i vrednom", rekla je Kjaomei Fu, glavna autorka studije i paleontolog, a piše Lajv Sajans.

Dodala je da "detaljno proučavanje drevnog sira može pomoći u boljem razumevanju ishrane i kulture naših predaka".

Istraživači su takođe utvrdili da su zrna L. kefiranofaciens blisko povezana sa sličnim iz Tibeta. Sekvencirajući bakterijske gene, istraživači su mogli da "prate kako su probiotske bakterije evoluirale tokom poslednjih 3.600 godina".

"Naše posmatranje sugeriše da se kefir kultura održavala na severozapadu Kine od bronzanog doba. Možemo da posmatramo kako je jedna bakterija evoluirala. Štaviše, proučavanjem mlečnih proizvoda, dobili smo jasniju sliku o drevnom ljudskom životu i njihovim interakcijama sa svetom", rekla je Fu.