Magazin

Na takmičenju Mis univerzuma učestvuje i osamdesetogodišnja baka (FOTO)

"Želim da zapanjim svet", reči su osamdesetogodišnje bake koja je jedna od finalistkinja na takmičenju Mis Univerzuma Južne Koreje, a uskoro će se saznati da li će predstavljati svoju zemlju u finalu Mis univerzuma u ​​Meksiku ovog novembra.
Na takmičenju Mis univerzuma učestvuje i osamdesetogodišnja baka (FOTO)Getty © Marcus Ingram / Stringer

Rođena skoro deceniju pre nego što je održano prvo takmičenje za Mis univerzuma 1952. godine, osamdesetogodišnja Čoi Sun-hva sada bi mogla da uđe u istoriju kao najstarija učesnica izbora.

Ranije ovog meseca saznali smo da je ona jedna od finalistkinja na godišnjem takmičenju Mis Univerzuma Koreje. Čoi će se danas susresti sa još 31 takmičarkom za borbu za tijaru i možda će imati priliku da predstavlja Južnu Koreju na finalu Mis univerzuma u ​​Meksiku ovog novembra.

"Želim da zapanjim svet pitanjima - 'Kako je osamdesetogodišnja dama tako zdrava? Kako je održavala to telo? Koja je vaša dijeta? Kada stariš, dobijaš na težini... Dakle, želim da pokažem da možemo zdravo da živimo čak i kada ostarimo", rekla je uoči izbora za Si-En-En i dodala:

"Izgledati lepo spolja je važno, ali mislim da treba da budete opušteni i u svom umu, i da znate kako da poštujete druge. Takođe, morate pozitivno da mislite. Toliko ljudi je ovih dana negativno", naglasila je.

Nikad nije kasno za promenu karijere

Nakon što je napustila penziju zbog finansijskih poteškoća da bi radila kao bolnička negovateljica, počela je da se bavi modelingom sa 72 godine kako bi otplatila dugove.

"Jedan od mojih pacijenata mi je rekao da pokušam da se bavim manekenstvom. Mislila sam da je to glupost... ali je u isto vreme probudilo moj stari san da postanem model, da nosim lepu odeću i da se fotografišem. Pa sam rekla: 'Da, sanjala sam o tome ranije, trebalo bi da probam", prisetila se.

Nije joj bilo teško da pohađa časove na akademiji za manekenke, vežbala je šetnje pistom po bolničkim hodnicima. Ubrzo je potpisala ugovor sa agencijom, debitovala na Nedelji mode u Seulu sa 74 godine i takođe radila za prestižne modne časopise.

"Postati manekenka za mene je bilo kao otvaranje vrata novog puta, pa sam rekla: 'Biću uspešna i vredno raditi'... Kada mi se san ostvario, zahvalila sam Bogu i nastavila da radim. Tako je zabavno i volim to".

Inače ova baka troje unučadi, sledećeg meseca puni 81 godinu, veoma je uzbuđena zbog mogućnosti da predstavlja svoju zemlju u inostranstvu i što je najbitnije ima podršku svojih najmilijih.

Do skoro, na manifestaciji Mis univerzuma mogle su da učestvuju žene starosti od 18 do 28 godina, ali je od nedavno gornja starosna granica ukinuta usred sve češćeg poziva na modernizaciju.

image