Proglašena najlepša mesta u Evropi, neka su iz komšiluka

Evropi sigurno ne fali zadivljujuće lepote, ali kako izabrati ona koja su zaista najlepša? Pa, verovaćemo rečima putopisaca koji su posetili fascinantne predele i mesta i odabrali one koja zaista oduzimaju dah. Među njima su se našle lokacije koje su našem komšiluku - Jajce, Motovun, Gospa od Škrpjela, ali i Bledsko jezero.

Priče o izlasku čamcima po skrivenim jezerima u Nemačkoj i popodnevnim satima provedenim u šetnji ulicama u Letoniji su samo od nekih koje su zabeležili putopisci i o kojima rado pišu i prenose čitaocima. Takođe, potvrđuju da nisu ostali ravnodušni pred osamljenim ostrvima, ali ni pred prepunim skijalištima, kao ni pred lepotama Jajca ili Bleda.

Putopisici magazina Tajmaut su izabrali najlepša mesta u Evropi, a neka su u našoj blizini. 

1. Fjordovi, Norveška
2. Jajce, Bosna i Hercegovina
3. Xerocambos Beach, Grčka
4. Alberta Street, Riga, Letonija
5. Bledsko jezero, Slovenija
6. Alberobello, Apulia, Italija
7. Vestmannaeyjar, Island
8. Royal Alcázar, Španija
9. Zermatt, Švajcarska
10. Dune du Pilat, Francuska
11. Motovun, Hrvatska
12. Arrochar Alps, Škotska
13. Gospa od Škrpjela, Crna Gora
14. The Glyptoteket’s Winter Garden, Kopenhagen, Danska
15. The Wilderness Road, Laponija, Švedska
16. Schlachtensee, Nemačka
17. Isola del Giglio, Toskana, Italija
18. Jardim do Morro, Porto

Šta je oduševilo putopisce u Bosni i Hecegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji

Što se tiče Jajce u Bosni i Hercegovini, ono što opčinjava je veličanstveni vodopad Plive visine 22 metra. On stvara spektakularan prizor sa uzdignutim gradom koji kruniše tvrđava, a koja zauzima važno mesto u dugoj i bogatoj istoriji zemlje. Plivska jezera i njegove vodenice nalaze se neposredno izvan grada, dok gradska zbirka otomanske arhitekture, hrišćanskih crkava i manastira, misterioznih katakombi i jugoslovenske istorije prikazuje Bosnu i Hercegovinu u njenom najboljem svetlu.

O Bledu je rečeno da oduševljava ta staklena voda koja oslikava drveće i zelene planine koje okružuju jezero i da oči odmah privlači malo ostrvo u centru jezera, gde se nalazi crkva.

Motovun u Hrvatskoj, drevno mesto u istarskim brdima, ima sve što se može poželeti za slikoviti evropski gradić. U njemu su hrana i piće vrhunski, a priroda velelepna i očaravajuća.

Što se tiče Gospe od Škrpjela u Crnoj Gori, malog ostrva koje krasi Bokokotorski zaliv, opisano je kao simbol vere u Crnoj Gori i da se do njega može doći iz Perasta za samo par evra.