Igor Stravinski i Koko Šanel: Intrigantan odnos koji niko nije uspeo da odgonetne do kraja

"Siguran sam da bih mogao u nju da se zaljubim", govorio je ruski kompozitor Igor Stravinski o čuvenoj kreatorki Koko Šanel. Da li je između njih i zaista planula ljubav ili je odnos bio ipak prijateljske prirode?

Kompozitor, dirigent, pijanista, čovek koji je promenio shvatanje muzike početkom prošlog veka, Igor Stravinski, u maju 1913. godine stigao je u Pariz 

Povod je bio i više nego važan: premijera baleta "Posvećenje proleća" u okviru manifestacije Ruske sezone, koja je bila veoma posećena. Stravinski je sa nestrpljenjem iščekivao ovacije publike na kraju predstave ali su one izostale.

Štaviše, posetioci pozorišta na Jelisejskim Poljima bili su vidno razočarani i tek je nekolicina pohvalila muziku kompozitora u usponu iz Rusije. Među njima bila je i Gabrijel Boner Šanel, koja je i sama tek započinjala svoju karijeru u svetu mode.

Susret Stravinskog i Koko Šanel 

Nakon fijaska u Parizu, Stravisnki je želeo samo jedno - da što pre napusti francusku prestonicu i spasi se bruke i sramote. Želja Gabrijel bila je, pak, skroz drugačija- nije je nimalo uznemirila kritika Parižana, naprotiv, bila je oduševljena smelošću i talentom autora baleta. Maštala da upozna genija koji je očarao svojom muzikom i pokaže koliko mu se divi.

Njihov susret dogodio se tek nekoliko godina kasnije, kada su oboje već bili jako poznati u svetu umetnosti: njegova dela izazivala su oduševljenje publike širom sveta, a Gabrijel je pod pseudonimom Koko Šanel oblikovala modnu scenu i prkosila svim dotadašnjim pravilima kreirajući hrabre, vanvremenske komade za žene koje imaju sopstveni stil. 

Bliski prijatelji ili nešto više od toga

Nakon upoznavanja, Stravinski i Šanel postali su jako bliski. Toliko da je kreatorka čak pozvala kompozitora i njegovu porodicu (suprugu i četvoro dece) da dođu kod nje u Francusku u goste na neograničeno vreme. Poziv je Stravinski rado prihvatio, budući da je i sam uživao u društvu kreativne i nadasve šarmantne Koko.

Živeći zajedno u njenoj vili, njih dvoje su iz svog prijateljstva crpeli pregršt inspiracije, neprekidno stvarajući nova i nova remek-dela, svakodnevno tražili nove ideje, i možda ih je upravo to privlačilo jedno drugom. Da li je to bila ljubav, strast ili prijateljstvo, ni danas nije sasvim jasno.

Nakon nekoliko godina života u Francuskoj, Stravinski se sa ženom, koja je u to vreme bolovala od tuberkuloze, i njihovo četvoro dece preselio u Sjedinjene Američke Države. Ubrzo nakon toga, porodica je zapala u finansijske probleme, a Stravinski je počeo čak i da pije jer nije mogao da se nosi sa bolešću žene.

Podršku u tim trenucima, kako emotivnu, tako i finansijsku, pružala mu je njegova bliska prijateljica Koko Šanel. Nekoliko godina kasnije, Stravinski je preminuo, a ubrzo za njim je na onaj svet otišla i kreatorka. U njenom krevetu pronađena je ikona koju joj je ruski kompozitor poklonio još na početku prijateljstva, a koja je bila samo još jedan dokaz koliko su njih dvoje bili povezani.

O Stravinskom i Koko Šanel se pričalo još dugo 

O odnosima Igora Stravinskog i Koko Šanel nastavilo je da se priča još dugo nakon njihove smrti. Poznavaoci lika i dela dvoje umetnika nikada nisu uspeli da se usaglase da li je njihov odnos bio čisto prijateljski ili je u pitanju bila ljubavna afera. Međutim, odnos između dvoje genijalnih ljudi bio je zasnovan na uzajamnoj inspiraciji i razumevanju. Upravo u periodu njihove bliske komunikacije, Igor Stravinski je napravio revoluciju u muzici 20. veka, a Koko Šanel je stvorila svoj neponovljivi parfem "Chanel No. 5".

"Tu ženu je oblikovalo vreme u kome je živela, ali je ona bila od onih koji su i sami kreirali istoriju. Imala je nesvakidašnji osećaj za stil i uvek i u svakoj prilici plenila je ženstvenošću. Siguran sam da bih mogao u nju da se zaljubim, ali bi me ona najverovatnije pojela za doručak", govorio je svojevremeno kompozitor o Koko Šanel.