Magazin

Da li treba uzimati elektrolite da bismo ostali hidrirani

Voda je neophodna za većinu naših telesnih funkcija, kao što je prenošenje hranljivih materija do ćelija i održavanje mozga "u formi". Činjenica je da je stalno gubimo znojenjem, mokrenjem, pa čak i disanjem i neophodno je raditi na tome da ostanemo hidrirani. Ali, da li je organizmu dovoljna samo voda ili su ipak neophodni i elektroliti?
Da li treba uzimati elektrolite da bismo ostali hidrirani© freepik

Koliko često čujemo da treba da pijemo vodu, sveže sokove i čajeve kako bismo ostali hidrirani. Jasno je da je tečnost veoma važna za organizam, ali koliko su važni i elektroliti?

Oni su ključni za hidrataciju, uglavnom zato što poboljšavaju zadržavanje tečnosti. "Veća količina elektrolita može omogućiti da organizam brže i efikasnije apsorbuje tečnosti iz creva", kaže Kim Baret, gastrointestinalni fiziolog.

Natrijum je najvažniji elektrolit za održavanje hidratacije. Kada se unese, on se zadržava na spoljašnjoj strani ćelija, gde njegov pozitivan električni naboj privlači molekule vode u krvotok i tkiva. Profesor Krejg Horsvil, objašnjava da voda bogata natrijumom koja okružuje ćelije podseća na "morsku vodu koju smo poneli sa sobom kada su naši drevni preci napustili okeane i počeli da žive na kopnu". Činjenica je da elektroliti pomažu u održavanju zdrave hidratacije na ćelijskom nivou.

"Negativno naelektrisani elektrolit, hlorid, drži se za natrijum, utičući na ukupnu ravnotežu elektrolita", kaže Horsvil. Druge vrste, koje se takođe nalaze u hrani, sprečavaju previsok nivo natrijuma, što bi moglo dovesti do toga da telo zadrži višak vode, opterećujući srce i bubrege. Kalijum je elektrolit koji utiče na bubrege da filtriraju svog "slanog rođaka iz krvotoka": "Natrijum, hlorid i kalijum su primarni i treba ih uzeti u obzir", ističe Horsvil.

"Ako se oslanjate samo na običnu vodu bez ovih elektrolita, počećete da dobijate glavobolje i grčeve u mišićima. Na kraju će se razviti ozbiljniji zdravstveni problemi", naglašava profesor Stavros Kavouras, a piše Tajm. 

Kome su zaista potrebni elektroliti

Ispostavilo se da su dodaci elektrolita, popularizirani putem reklama koje prikazuju znojem oblivene profesionalne sportiste, uglavnom korisni samo za njih. Ali ovi suplementi takođe su važni za one koji vežbaju u određenim situacijama. Bitni su za ljude koji rade napolju tokom dana po velikim vrućini, kao što su građevinski radnici, dostavljači, radnicima na farmama.

"Kada pešačite nekoliko sati po toplom danu, na primer, elektroliti bi mogli postati važni za održavanje optimalne hidratacije", kaže Kavouras.

Koliko elektrolita je potrebno, posebno natrijuma

Normalni opseg natrijuma u ​​telu je minimum je 135 mg po litru krvi, a maksimum je samo malo veći na 145 mg. Retko se dešava da ljudi padnu ispod minimuma, delom zato što su elektrolita tako obilni u hrani, a delom zato što lagani znoj sadrži relativno malo elektrolita tokom povremenih vežbi.

"Osim ako ne dođe do značajnih gubitaka elektrolita tokom bolesti ili teškog, produženog znojenja, većina elektrolita se može nadoknaditi zdravom ishranom", kaže Milard-Staford.

Optimizovati elektrolite

Kada se vežba dugo, postoji mnogo opcija za povećanje elektrolita, kao što su pića, prahovi ili slane užine.

Najbolji tip zavisi od ličnih preferencija. "Svi oni ulaze u vaš sistem s istim rezultatima, kada se rastvore u vašem crevu. Pića imaju prednost jer pružaju i elektrolite i tečnosti. Tablete i gelovi su praktičniji, ali i dalje morate uneti tečnost u telo", objašnjava Baret.

image