Magazin

Ova 3 suplementa umanjuju rizik od razvoja kardio-vaskularnih oboljenja, pokazala su istraživanja

Iz dana u dan lekari konstatuju neočekivano povećan broj srčanih udara čak i među mlađom populacijom. Način života, ishrana i faktori rizika svakako tome dodatno doprinose. Suplementacija igra vrlo važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja i sprečavanju nastanka raznih oboljenja savremenog doba. Srčana oboljenja, kao jedna od najčešćih danas, se takođe mogu prevenirati, i to korišćenjem ovih suplemenata.
Ova 3 suplementa umanjuju rizik od razvoja kardio-vaskularnih oboljenja, pokazala su istraživanja© Canva / 1989_s

Kardio-vaskularna oboljenja svake godine odnesu više od 18 miliona života, a stručnjaci ne prestaju da govore o važnosti prevencije ovih stanja. Ponajviše zbog toga što je čak 90 procenata srčanih oboljenja moguće preduprediti uz pomoć zdrave ishrane, ostavljanja loših navika i uzimanja suplemenata. Koji su zaista delotvorni - objasnili su stručnjaci u studiji koja je objavljena u Journal of the American College of Cardiology, napominjući da je pre svakog uzimanja bilo kog vida suplementacije konsultacija sa lekarom neophodna.

Omega-3 masne kiseline su vrlo učinkovite u prevenciji srčanih oboljenja

Omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja se pacijentima koji se nalaze u zoni rizika od razvoja kardio-vaskularnih oboljenja preporučuju već pune dve decenije, kao i onima koji sticajem okolnosti nisu mogli da preveniraju ta stanja", navela je doktor Alison Keli-Hedžpet u intervjuu za portal Best Lajf Onlajn. Dva najučinkovitija tipa omega-3 masnih kiselina jesu eikozapentaenoinska kiselina (EPA) i dokozaheksaenoinska kiselina.

Folna kiselina umanjuje rizik od nastanka moždanog udara za 15 posto

Meta-analizom je utvrđeno i da su suplementi folne kiseline (poznate i kao vitamin B9) veoma delotvorni u prevenciji srčanih oboljenja, a najviše - u redukovanju rizika moždanog udara za 15 procenata. Ovaj suplement, zajedno sa drugim vitaminima B grupe, pomaže u razgradnji homocisteina, aminokiseline koja potpomaže zgrušavanje kvri i oštećenje unutrašnjih zidova krvnih sudova, zahvaljujući čemu se rizik od razvoja srčanih oboljenja smanjuje.

Koenzim Q10 poboljšava rad srčanog mišića

Treći "magični" suplement jeste koenzim Q10, za koji su istraživanja pokazala da deluje veoma stimulativno na rad srca, kao i da je sjajan za snižavanje krvnog pritiska i skraćenje vremena oporavka nakon intervencija na srcu. "Pojedina istraživanja pokazala su da u kombinaciji sa drugim nutrijentima ovaj antioksidans potpomaže oporavak kod pacijenata kojima je ugrađen bajpas ili koji su imali operaciju na srčanim zaliscima", naveli su stručnjaci sa klinije Mejo.

image