Magazin

U kojim zemljama zaposleni najviše odmaraju tokom godine: Gde je na mapi Srbija, a gde Rusija

Ako ste ikada pomislili da imate malo dana godišnjeg odmora, zamislite samo kako je zaposlenima u Mikroneziji, koji sa posla odsustvuju samo 9 dana godišnje, ne uključujući dane vikenda. Naravno, postoji i druga krajnost, gde radnici imaju čak 53 dana godišnje za odmor. U pitanju je jedna bliskoistočna zemlja, dok za njom sledi i jedna evropska.
U kojim zemljama zaposleni najviše odmaraju tokom godine: Gde je na mapi Srbija, a gde Rusija© Canva / studioroman

U Srbiji je zakon jasno definisao minimalni broj dana godišnjeg odmora koje svaki zaposleni ima pravo da koristi tokom godine. Pojedine kompanije na tih zakonskih 20 dana dodaju i dodatne dane, uzimajući u obzir stručnu spremu, godine staža i porodični status zaposlenih.

Pored toga, tu su i državni i verski praznici, za čije je obeležavanje predviđeno još najmanje 10-ak dana tokom kalendarske godine. Kakva je situacija u drugim zemljama sveta i gde to najviše zaposleni odmaraju tokom godine preneo je portal Rezjume, a evo o kojim brojkama je reč.

Najviše se odmara u Iranu, San Marinu i Jemenu

Na samom svetskom vrhu po broju neradnih dana u godini našao se Iran, gde radnici imaju ukupno 53 slobodna dana. Oko polovine neradnih dana (26) zaposleni imaju po osnovu korišćenja godišnjeg odmora, dok je druga polovina (preostalih 27 dana) "rezervisana" za praznike i druga plaćena odsustva sa posla.

Na drugom mestu je San Marino, u kome zaposleni ukupno odmaraju 46 dana godišnje (od čega je 26 dana godišnjeg odmora), dok su nešto manje darežljivi poslodavci u Jemenu, gde zaposleni odsustvuju sa posla ukupno 45 dana u godini, od kojih su 30 predviđeni kao godišnji odmor. TOP 5 "zatvaraju" Andora i Butan - u ovim zemljama zaposleni ne rade 44 dana od 365, uključujući i praznike.

U ovim zemljama zaposleni imaju najmanje dana plaćenog odsustva

Druga krajnost jeste Mikronezija, zemlja u kojoj zaposleni imaju najmanje dana plaćenog odsustva sa posla - ukupno 9. Odmah za njom su i Nauru i Sjedinjene Američke Države, gde radnici zaposlenjem stiču prava na tek 10 dana odmora tokom godine, i to na račun državnih praznika - godišnji odmor u ovoj zemlji nije zakonski regulisan. Nešto bolja situacija je u Palauu i Kiribatiju, kao i u Meksiku i dalekoj Kini, gde marljivi radnici odmaraju tek 16 dana gorišnje.

Zaposleni u Rusiji odmaraju najmanje 40 dana godišnje

Zaposleni u Rusiji imaju najmanje 28 dana godišnjeg odmora. Na ovu brojku treba pridodati i oko 12 dana državnih i verskih praznika koji se obeležavaju neradno, kao što su Nova godina, Božić, pravoslavna Nova godina (koji se neretko spajaju) i Osmi mart. Ukupno Rusi tokom godine ne rade najmanje 40 radnih dana, što je oko 30 procenata više nego zaposleni u Srbiji.

image