Sir jedete na pogrešan način: Stručnjaci otkrivaju najčešće greške u čuvanju i konzumiranju

Sir je nezaobilazna namirnica na slavljima, zakuskama, stavljamo ga u razne specijalitete, sa njim sendviči dobijaju skroz drugu dimenziju. Ovaj mlečni proizvod zahteva malo posebnije čuvanje od pukog odlaganja u frižider, kažu stručnjaci i predlažu da obratimo pažnju na sledeće stvari.

Izgleda da mnogi od nas jedu sir na potpuno pogrešan način, ali tu su stručnjaci koji će objasniti kako da u njemu zaista uživamo. Radi se o "majstorima sira" iz britanske Akademije za sir, koji otkrivaju početničke greške u skladištenju ove namirnice, objašnjavaju da li možemo da ga jedemo ako smo intolerantni na laktozu i koliko je opasno jesti ga ako ima plesni.

Koje su najgore greške prilikom konzumiranja sira? 

Umotavanje u foliju

Plastična folija se ne slaže najbolje sa sirom. Preporuka je da ga umotamo u papir ili da ga čuvamo u plastičnoj posudi sa ventilacijom.

Čuvanje u pogrešnom delu frižidera

Nikada ne bi trebalo ostavljati sir u glavni odeljak frižidera, jer hladni vazduh koji cirkuliše nije njegov prijatelj i isušiće ga, naglašavaju stručnjaci i preporučuju da ga umesto toga odložimo u delu namenjenom za salate gde je vlažnije.

Zamrzavanje sira

Iako se tehnički mogu zamrznuti svi sirevi, to i nije baš nešto što bi trebalo da radimo. Zamrzavanje sira podrazumeva da će menjati svoju delikatnu mešavinu masti, proteina i vode i stvoriće se zrnasta, neprijatna tekstura.

Odsecanje kore sa sira

Odsecanje kore sa sira ili bria je definitivno nešto što ne treba raditi. Stručnjaci kažu: "Kora većine zanatskih sireva je jestiva, a što više sireva sazre spolja ka unutra, ukusi će se razvijati od centra ka spolja. Dakle, biće potpuno drugačiji ukus u sredini".

Kako je najbolje servirati sir

Molekuli masti se skupljaju kada je sir hladan, što otežava određivanje ukusa, dakle temperatura utiče na teksturu sira. Sir ne treba da se servira previše hladan, tačnije da iz frižidera ide u tanjir - neophodno je da oko sat vremena pre serviranja stoji na sobnoj temeraturu. Mocarela, rikota i mladi kozji sir ne podležu ovom pravilu i njima je dovoljno da van frižidera budu 30 minuta i onda da se posluže.

Izbegavanje plesni

Sve površinske plesni na tvrdim sirevima mogu se bezbedno ostrugati, ostavljajući nam da uživamo u ostatku. "Plesni u plavom siru potiču od dodatka Penicillium Roqueforti i bezbedne su, a namerno su dodate da pomognu siru da sazre i da mu daju ukus".

Što se tiče buđavih sireva ili onih sa rascvetalom korom koji su obično bele boje, nezdrava kora će izgledati žuta, smeđa ili siva, dok bi kod čvršćih sireva mogla bi da počne da se lomi i postane ljigava na dodir".

Mogu li jesti sir oni koji nisu tolerantni na laktozu

Većina sireva ne sadrži laktozu ili ima samo tragove. Tokom procesa proizvodnje sira, bakterije mlečne kiseline, koje se prirodno nalaze u mleku, ili ih je dodao proizvođač sira, pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu. U tvrdim, odležanim sirevima, kao što su čedar, alpski sirevi praktično nema laktoze. Sirevi koje treba izbegavati su visokovlažni, sveži sirevi kao što su mocarela, rikota i meki, kremasti sirevi, piše Dejli mejl.

Da li je bezbedno da trudnice jedu sir 

Jeste, ali je bitno birati pravu vrstu. Tvrdi sirevi poput čedara i parmezana su najbezbedniji, dok je mekane sireve sa visokim sadržajem vlage, poput brija, kamambera i onih sa "lepljivom korom", bolje izbegavati zbog rizika od bakterije listerije.

Kako napraviti savršen tanjir sa sirevima

Izabrati raznovrsne vrste sira (3-5 vrsta) različitih tekstura i ukusa, i dodati krekere, med, voće, orahe.

Šta piti uz sir

Uz sir su bela vina bolji opcija od crvenih, jer tanini u crvenim vinima mogu dominirati nad ukusom sira. Preporučljivi su rizling i penušava vina.