Magazin

Koje suvenire je zabranjeno iznositi iz različitih zemalja sveta

Kupovina suvenira je tradicija koja se neguje decenijama - upečatljive figurice, delicije iz različitih krajeva sveta ili ručno rađeni nakit obično pazarimo kako bismo sačuvali uspomenu na lep odmor u nekoj zemlji, ali i da bismo obradovali najbliže. Nažalost, na ovu tradiciju carinici ne gledaju na isti način, pa se turisti zbog nedovoljne informisanosti često nađu u problemu.
Koje suvenire je zabranjeno iznositi iz različitih zemalja sveta© Canva / Gagliardi Photography

Savet stručnjaka je, kada je prevoz suvenira u pitanju, uvek isti: pre nego što napustite zemlju u kojoj ste boravili kao turista, dobro se upoznajte sa zakonom i pravilima carinske kontrole. Ukoliko niste sigurni gde da potražite neophodne informacije, možete se obratiti ambasadi svoje zemlje ili konzulatu, koji će vas uputiti na pravu adresu. Ipak, za najpopularnije destinacije pravila su opštepoznata, ali nikada nije zgoreg da ih se prisetimo.

Iz Turske se ne smeju izvoziti predmeti koji imaju arheološki značaj

Zakoni Turske nalažu da je zabranjeno iznositi bilo koje predmete koji imaju neki istorijski ili arheološki značaj, uključujući i novčiće, fragmente mozaika, keramičke predmete, stare knjige i rukopise i druge artefakte koji predstavljaju kulturno nasleđe te zemlje. Takođe, zabranen je i izvoz zlata i drugih dragocenih metala i kamenja u velikim količinama.

Tajland teži ka očuvanju prirodnih dobara

Svaka zemlja teži ka tome da sačuva svoje kulturno, istorijsko i prirodno nasleđe, pa ni Tajland nije izuzetak. Carinici će vam progledati kroz prste ako u koferu pronađu malu školjku ili kamičak, ali ako ugledaju korale, velike školjke, delove drevnih mozaika ili fragmente kamenja iz njihovih hramova, teško da će dozvoliti da ih prevezete kući. Osim što ćete ostati bez suvenira, rizikujete i da dobijete kaznu.

Iz Italije ni slučajno nemojte nositi sir

Italija godinama vodi ljutu borbu za očuvanje kulturnog nasleđa, a sve zbog turista koji na varvarski način pokušavaju da sa odmora ponesu delić bogate istorije ove zemlje. Pokušaji da se preko granice prevezu fragmenti drevnih mozaika ili delovi kamenja sa poznatih arheoloških nalazišta, kao i jedinstveni sir "Kasu marcu" sa Sardinije, koji u sebi sadrži larve muva, biće strogo sankcionisani, a turisti vrlo verovatno i krivično gonjeni.

Vraćate se iz Egipta- ovo nikako ne smete poneti sa sobom kući

Iz Egipta je zabranjeno izvoziti bilo kakve arheološke artefakte, uključujući i drevne novčiće, papirus, mumije (verovatno ovo nikome neće pasti na pamet, ali vredi napomenuti). Zabrana se odnosi kako na kupljene, tako i na pronađene predmete, a posebno one nabavljene "na crno". Ukoliko carinici pronađu bilo šta od navedenog, novčana kazna je još i najblaža - u pojedinim slučajevima turista može biti i zadržan u pritvoru, pa čak i biti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od nekoliko godina.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju vrlo rigorozna pravila

Bilo kakvi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa igrama na sreću, kao i filmovi i časopisi za odrasle, seks-igračke i druga seksualna pomagala je u Ujedinjene Arapske Emirate zabranjeno uvoziti, ali i iz njih izvoziti. Ukoliko carinici posumnjaju da kod sebe imate bilo šta od navedenog, oni imaju pravo da od vas zatraže da pokažete sadržaj torbe ili gedžeta. Takođe, zabranjen je i izvoz skupocenog nakita, raskošnih tepiha bez fiskalnih računa koji potvrđuju da ste ove predmete kupili kod legalnih prodavaca, a ne "ispod tezge".

image