Magazin

Neverovatno otkriće: U Egiptu pronađena netaknuta grobnica iz 20. veka pre naše ere

U egipatskoj provinciji Asjut arheolozi su pronašli grobnicu iz perioda Srenjeg carstva. Ovo otkriće, koje datira iz 20. veka pre naše ere, naučnici su opisali kao jedinstvenu, budući da je podataka o tom razdoblju jako malo, a svako novo otkriće pruža novi uvid u istoriju.
Neverovatno otkriće: U Egiptu pronađena netaknuta grobnica iz 20. veka pre naše ere© Canva / Photos.com

Otkriće drevne grobnice dogodilo se sasvim slučajno, kada je arheološka misija sačinjena od specijaista sa Univerziteta Sohara (Egipat) i Univerziteta Berlina (Nemačka) vršila čišćenje nerkopole u Asjutu. Grobnica se nalazila na površini od oko 15 metara, sakrivena ispod već poznatih arheoloških lokaliteta.

Poznato je kome pripadaju posmrtni ostaci pronađeni u grobnici

Zahvaljujući sjajno očuvanim ostacima, naučnici su dosta brzo došli do zaključka ko je sahranjen u grobnici: u pitanju je ćerka jednog od najmoćnijih vladara tog regiona i vremenskog razdoblja i savremenica faraona Senuserta I. Istraživanje ostataka pokazalo je da se princeza preminula kao jako mlada i da nije doživela ni 40. godinu. Šta ju je dovelo do smrti još uvek nije otkriveno, ali stručnjaci pretpostavljaju da su fatalni ishod prouzrokovale bolesti koje su se razvile usled urođenih deformiteta stopala.

Pored tela princeze otkriveno je još mnogo artefakata

Osim posmrtnih ostataka princeze iz perioda Srednjeg carstva, arheolozi su u misterioznoj grobnici pronašli i brojne artefakte koji svedoče o tome kako su Egipćani u to vreme živeli. Među najupečatljivijim predmetima su i dva sarkofaga, bogato ukrašena hijeroglifima, na kojima je opisano putovanje princeze u zagrobni život i njene nade da će obresti mir i večno živeti, kao i ritualne činije koje su se koristile za podnošenje žrtava bogovima.

Arheolozi se na ovome neće zaustaviti

Osim toga, tajanstvena grobnica bila je puna drvenih statua na kojima su prikazana različita božanstva, za koje arheolozi veruju da su se koristile kao talismani, za zaštitu princeze od nečistih sila. Po rečima istraživača, ovo otkriće pružilo je jedinstvenu mogućnost da se bolje razumeju običaji drevnih Egipćana, ali i sazna nešto više o bolestima toga doba i tome ako su oni izgledali. Sada je pred naučnicima nova misija: da izuče hijeroglife, analiziraju nađene artefakte i rekonstruišu lik princeze ir 20. veka pre naše ere.

image