Magazin

Mamuti bi ponovo mogli hodati Zemljom već 2028. godine

Iako potpuno izumrli pre oko 4.000 godina, mamuti bi uskoro ponovo mogli hodati našom planetom, a sve zahvaljujući naičnicima koji pokušavaju da uz pomoć najnovijih tehnologija "ožive" njihove gene.
Mamuti bi ponovo mogli hodati Zemljom već 2028. godine© DALL-E by ChatGPT

"Hodaće kao vunasti mamut, izgledaće tako, zvučaće tako i što je najvažnije od svega - moći će da se smesti u isti ekosistem u kome je svojevremeno i živeo, pre nego što je nestao sa lica Zemlje" - reči su naučnika koji danonoćno rade da tome da se prastara vrsta životinja ponovo vrati u život. Hoće li oni uspeti u svom cilju i kako uopšte nameravaju da "prevare" smrt?

Mamuti bi mogli da "ožive" već u naredne 4 godine

"Postavili smo cilj da do kraja 2028. godine oživimo prvog mamuta i već sada smo na dobrom putu, što je sjajno", naveo je Ben Lam, izvrši direktor kompanije koja namerava da ponovo vrati u život davno izumrle pripadnike ove vrste. Iako su izumrli pre oko 4 hiljade godina, mamuti su delili čak 99,5 procenata gena sa Azijskim slonovima - vrstom koja i danas obitava na Zemlji.

Modifikacijama u genima i njihovim pripajanjem zdravim matičnim ćelijama Azijskih slonova, naučnici veruju da bi mogli da učine ono što do sada niko nije ni pokušao, a to je da u život vrate vrstu koja je davno izumrla. "Napravićemo slona koji je otporan na hladnoću i koji će u svojoj osnovi imati sve karakteristike vunastih mamuta", optimistični su naučnici.

Osim mamuta, ponovo će oživeti i druge izumrle vrste životinja

Budući da za oživljavanje mamuta treba dosta vremena, jer je gestacijski period kod ovih praistorijskih životinja trajao 22 meseca, stručnjaci će istovremeno raditi na tome da i druge izumrle vrste postepeno vraćaju u život. Za ponovno pojavljivanje na Zemlji Tasmanijskog tigra, koji je nestao početkom 80-ih godina prošlog veka, naučnicima bi trebalo svega nekoliko nedelja.

Takođe, za samo mesec dana od stvaranja embriona, svetlost dana ponovo mogla da ugleda i ptica dodo, koja je poslednji put u prirodi viđena 1600-ih godina. "Kako je gestacijski period kod ove dve vrste znatno kraći nego kog mamuta, vrlo verovatno da će se one pojaviti prve", naveo je Lam, a preneo Njujork Post. 

Zbog čega je važno da se praistorijskim životinjama da druga šansa

Stručnjaci smatraju da bi oživljavanje praistorijskih vrsta životinja umnogome doprinelo poboljšanju uslova života na Zemlji, a konkretno - preobratilo proces globalnog zagrevanja i zaštitilo arktički permafrost od nestajanja. "Ako vratimo vunaste mamute u život, vratićemo život i Zemlji", naveli su oni.

Ovako ambiciozan projekat naučnika naišao je, sasvim očekivano, i na veliku dozu otpora, iza koga stoje skeptični kritičari. Ali, vizionari koji su se uhvatili u koštac sa ovim izazovom ne žele da pokleknu, već nastoje na tome da što temeljnije istraže sve mogućnosti koje bioinženjering nudi i uporedo sa time javnosti pruže sve relevantne informacije o projektu i njegovoj budućnosti.

image