Magazin

Putovanja usporavaju proces starenja, ustanovili su naučnici

Zaboravite na skupe kreme sa anti-ejdžing efektom - naučnici veruju da su putovanja delotvornija u borbi sa starenjem.
Putovanja usporavaju proces starenja, ustanovili su naučnici© Canva / M_a_y_a

Prvi znakovi starenja mnogima su "udarac ispod pojasa", a u borbi sa ovim prirodnim procesom najčešći saborci jesu kreme sa retinolom, kolagenom i drugim aktivnim materijama. Ipak, stručnjaci smatraju da postoji učinkovitiji pristup ovom "problemu", a to su češća putovanja, koja uključuju i umerenu fizičku aktivnost. Takav odmor ima dvostruko dejstvo: trenutno umiruje nervni sistem i donosi dugoročne benefite po zdravlje.

Putovanja kao terapija: Kako odlazak na odmor utiče na proces starenja

Pozitivna iskustva koja stičemo putovanjima pokazala su se kao veoma delotvorna u borbi sa nagomilanim, hroničnim stresom, kao i problemima sa zdravljem i starenjem. Kako objašnjavaju istraživači sa Univerziteta Edit Kauan, fizička aktivnost, koja je sastavni deo svakog odmora, izuzetno pozitivno utiče na metabolizam i poboljšava krvnu sliku i razmenu hranljivih materija u organizmu, zahvaljujući čemu on bolje funkcioniše. 

"Učestvovanje u rekreativnim aktivnostima podstiče rad imunog sistema koji ima zaštitnu funkciju u organizmu. Umerena aktivnost je dobra i za naše kosti, mišiće i zglobove", navela je Fangli Hu, autorka istraživanja.

Osim toga, putovanja pozitivno utiču i na mentalno zdravlje - svaka nova destinacija u nama budi osećaj zadovoljstva i sreće, koji se takođe odražavaju na zdravlje organizma. Kroz šetnju, hajking, plivanje, vožnja biciklom i druge aktivnosti i razonodu naš nernvi sistem postepeno dolazi u stanje balansa, čime se podstiče proces samoizlečenja i usporava prirodno starenje organizma, prenosi portal Sajens Dejli.

Oprez na putovanjima ipak treba da postoji

Naučno istraživanje sugeriše da bi putovanja u budućnosti mogla biti vrlo dobra, pa čak revolucionarna "zdravstvena intervencija", koja bi prirodan i nepovratan proces starenja mogla drastično usporiti. U kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom bogatom svim neophodnim nutrijentima, putovanja bi doprinela jačanju zdravlja čitave populacije Zemlje i potencijalno produžila i životni vek.

"Rasterećenje pomaže u održavanju metaboličke ravnoteže i povećava učinkovitost regeneracije tkiva, što konačno dovodi i do usporavanja starenja", zaključila je Hu.

Iako putovanja donose brojne prednosti po zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, stručnjaci upozoravaju da ipak treba biti oprezan. Na putovanjima treba posebno voditi računa o zaraznim bolestima (naročito ukoliko su u pitanju egzotične destinacije), izbegavati konzumaciju hrane koja može dovesti do trovanja, voditi računa o tome da se ne dese povreede, kao i brinuti o bezbednosti.

image