Magazin

Kako pomoći bakama i dekama da savladaju nove tehnologije

Prema podacima Evropske ekonomske komisije tek nešto više od dve trećine populacije uzrasta između 55 i 74 godine svakodnevno koristi internet. Ovakva statistika se, po mišljenju stručnjaka, može promeniti na bolje, samo kada bi se bakama i dekama pružila pomoć u savladavanju gedžeta.
Kako pomoći bakama i dekama da savladaju nove tehnologije© Canva / perfectwave

Savremene tehnologije umnogome mogu olakšati život, ali ih starije generacije, a posebno bake i deke, često izbegavaju. Razlog za to je vrlo jednostavan: stariji su se sa tehnologijama susreli kada su već bili u poznim godinama, pa su im gedžeti potpuno strani i neretko veoma komplikovani za razumevanje. Srećom, iz ove naizgled bezizlazne situacije se lako može izaći, uz malo truda i strpljenja, a starijima pružiti mogućnost da budu tehnološki pismeni(ji).

Objasnite zbog čega je tehnološka pismenost važna

Jako važno da starijima predočite sve prednosti tehnološke pismenosti: kada savladaju osnove korišćenja gedžeta biće im jednostavnije da budu u kontaktu sa svojom decom i unucima, moći će da beleže važne trenutke na kameri kako ne bi izbledeli u sećanju, lakše će da održavaju druženje sa svojim školskim ili fakultetskim prijateljima ili kolegama sa posla i naravno - moći će uvek da budu u toku sa najvažnijim dešavanjima u zemlji i svetu. Osim toga, biće i samostalniji ako nauče da sami plaćaju račune onlajn ili da naručuju dostavu namirnica iz radnje.

Malim koracima ka boljem razumevanju tehnologija

U odnosu sa gedžetima, stariji imaju određene bojazni, pa prilagođavanje na nove tehnologije mora biti postepeno. Ono što je najvažnije jeste da oni razumeju da su greške u početku sasvim normalne i da su šanse da se dogodi nešto strašno i nepoporavljivo izuzetno male. Uvođenje baka i deka u svet gedžeta trebalo bi da podrazumeva niz malih koraka - od objašnjavanja najosnovnijih pojmova, preko pokazivanja bazičnih funkcija mesindžera koji će im olakšati komunikaciju, pa sve do savladavanja korišćenja internet pretraživača, ostalih aplikacija i društvenih mreža.

Zaboravite komplikovane termine - pojednostavite pojmove što je više moguće

Prilikom objašnjavanja funkcija gedžeta starijima izbegavajte engleske nazive i druge kompleksne termine, i to iz dva razloga: pre svega, starije generacije u vreme svog školovanja (pa i tokom radnog veka) u većini slučajeva nisu učile engleski jezik, te im je on potpuno stran, a drugo - komplikovani termini mogu samo intenzivirati osećaj da je sve vezano za tehnologije zbunjujuće i teško i dovesti do otpora sa njihove strane. Možete im pomoći i tako što ćete napraviti analogiju sa pojmovima koji su im bliski, objašnjavaju stručnjaci.

Koncipirajte "obuku" tako da ona bude laka za praćenje

Proces obučavanja je kod starijih ljudi drugačiji nego kod mlađih generacija i postoje specifičnosti koje je potrebno razumeti i prihvatiti: istraživanja su pokazala da oni sporije pamte informacije i da u poznim godinama logičko razmišljanje polako opada. Zato je važno da kada pomažete bakama i dekama da savladaju osnovna znanja u korišćenju gedžeta nikada "ne skačete" sa teme na temu, već uvek imate jasan koncept. Takođe, posavetujte im da svaki put hvataju beleške i zapisuju svo "gradivo" kako bi imali odakle da se prisete naučenog.

image